Меркелова након 12 сати разговора: Имамо нову пандемију, још строже мере

© AP Photo / John MacDougallНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2021
Пратите нас
Након маратонског састанка гувернера немачких покрајина и кацеларке Ангеле Меркел, она се јутрос огласила и свима саопштила да се мере пооштравају. Према њеној одлуци, Немачка продужава рестрикције на још месец дана и уводи још неке строге мере током пет дана ускршњих празника у настројању да заустави ширење вируса корона.

Она је у изјави, после видео разговора са 16 гувернера немачких држава који је трајао 12 сати, рекла да ће рестрикције које су уведене до 28. марта, остати на снази до 18. априла.

"Ми такорећи имамо нову пандемију. Имамо у суштини нови вирус, наравно истог типа али са потпуно другачијим карактеристикама, знатно смртоноснији, знатно инфективнији и инфективан на дуже време", рекла је Меркел.

Већина продавница биће затворена и верске службе отказане за Ускршњи викенд од 1. до 5. априла у оквиру појачаних рестрикција уведених да се заустави ширење заразе ковида 19, објавила је Меркел. 

Ковид амбуланта Дома здравља „Врачар“ - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2021
Представник СЗО упозорава: Србија пета у Европи по стопи новозаражених

Окупљања, као и ресторани на отвореном биће забрањени од 1. до 5. априла и само продавнице са храном могу поново да да буду отворене 3. априла.

Поред тога бројне рестрикције на снази од краја 2020, као што је ограничење приватних окупљања, затварање културних места и места за забаву продужене су до 18. априла.

"Ситуација је озбиљна, број случајева расте експоненцијално и кревети у интензивној нези се поново пуне", рекла је канцеларка на конференцији за новинаре после 12 сати разговора са гувернерима.

Рекла је да се ради о "експоненцијалном расту епидемије" изазваном британским сојем вируса.

Поново је активирана мера о хитном заустављању активности која се према договору уводи када број случајева заразе пређе 100 на 100.000 становника током седам дана.

Стопа заразе је јуче у Немачкој прешла 107,3 случаја на 100.000 становника, са 7.700 нових случајева заразе и 50 умрлих.

Неће бити уведен полицијски час и неће бити затворене школе. Школска настава већ је била прекинута од децембра до фебруара и бројни ђаци се још нису вратили на часове или долазе у школу сваки други дан.

"Ми смо у трци да се вакцинацинисање спроведе што је брже могуће", рекла је канцеларка.

Због страха од повећаног броја путовања у иностранство током празника власти су такође увеле обавезу тестирања на ковид 19 за путнике авиона пре путовања у Немачку. 

Карневал у Марсеју - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Хаотичне сцене широм света: Марсеј у пламену и облаку сузавца, 1.000 ухапшених на Флориди /видео/

Меркел је рекла да ће ситуација бити боља када више људи буде вакцинисано.

У Немачкој је до недеље вакцинисано само око девет одсто становништва првом дозом вакцине, а четири одсто је добило обе дозе.

Меркел је рекла и да подржава настојање Европске комисије да блокира испоруку вакцина и компоненти за вакцине из ЕУ да би се осигурало испуњавање претходно уговорене испоруке Унији, наводећи проблеме са снабдевањем вакцина Астра Зенеке, преноси Б92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала