Раскид уговора о истраживању нафте Црну Гору би коштао око 40 милиона евра

CC0 / Pixabay / Налазиште нафте
Налазиште нафте - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство капиталних инвестиција Црне Горе (МКИ) је спремно да дефинитивну одлуку о експлоатацији нафте препусти грађанима, али након што истражно бушење потврди да ли се у црногорском подморју налазе количине нафте и гаса које би биле економичне за експлоатацију и након интензивно вођене јавне расправе.

Из тог ресора казали су за „Дан“ да не планирају одлагање истражног бушења планираног за 25. март, нити раскид уговора који би Црну Гору коштао минимум 35 милиона евра.

„Министарство капиталних инвестиција не планира одлагање истражног бушења заказаног за 25. март, зато што би то произвело негативне последице по буџет Црне Горе на основу обавеза преузетих концесионим уговором. Међутим, МКИ инсистира и позива све заинтересоване субјекте да узму учешћа у јавној расправи, како би заједно разменили аргументе за и против експлоатације нафте и гаса из црногорског подморја, и нашли најбоље решење како за екологију, тако и за економију Црне Горе”, казали су из ресора на чијем челу је Младен Бојанић.

На питање колико би Црну Гору коштао раскид уговора са Ени и Новатек, казали су да је тешко проценити тачан износ евентуалног обештећења.

“С обзиром на то да је у првој фази истраживања у претходне четири године италијанско-руски конзорцијум уложио између 35 и 40 милиона, а у другој фази такође значајна средства, Црна Гора би морала обештетити конзорцијум у износима њихових досадашњих улагања”, навели су из црногорског министарства.

Почетак истражног бушења најавили су пре две недеље министар Бојанић и државни секретар Марко Перуновић.

Након тога су се бројне еколошке организације успротивиле бушењу Јадрана и тражиле да држава раскине концесиони уговор и заустави бушење Јадрана.

Из ГП УРА су у петак казали да би грађани на референдуму требало да одлуче о овом пројекту.

ДРИ је урадила прелиминарну ревизију која је показала да држава нема адекватну опрему да заштити животну средину у случају већих инцидената на мору.

Прелиминарни извештај је доставила субјектима ревизије, који треба да се изјасне до 1. априла, док би ДРИ коначни извештај о заштити животне средине у случају изненадних инцидената требало да објави до 15. априла, преноси портал Банкар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала