Раскол у НАТО због Бајденових речи о Путину; Бивша сенаторка САД - Путин је лав

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2021
Пратите нас
Груба изјава америчког председника о Владимиру Путину ставила је земље НАТО-а пред тежак избор – да ли да подрже или одбаце став Вашингтона, пише шведски лист „Свенска дагбладет“. Истовремено, бивша сенаторка и некадашња помоћница Џоа Бајдена Тара Рид упоредила је Путина са – лавом.
 „Раскол у круговима НАТО-а је готова ствар“, сматра аутор шведског листа.

У чланку је наведено да су чланице НАТО-а у потпуности зависне од економске и војне снаге Сједињених Америчких Држава. Међутим, према мишљењу аутора, многе од њих су у исто време заинтересоване за тесну сарадњу са Русијом.

„Биће тешко земљама које имају посебне разлоге за очување добрих односа са Русима да нађу златну средину“, истакнуто је у чланку.

Аутор је као пример навео „велико пословање у области гаса“ између Русије и Немачке, укључујући изградњу гасовода „Северни ток 2“, затим руско-турске војне уговоре, као и интересовање бројних европских земаља за руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Лаву не мора се говори да је лав

 Говорећи о грубим Бајденовим речима упућеним руском лидеру, бивша сенаторка је у интервјуу за „РТ“ направила поређење Путина и лава.

„Председник Путин... Знате, лаву не мора да се говори да је он лав, он једноставно то јесте. Многи други Американци и ја сматрамо његову реакцију мирном и опуштеном. И то је заиста олакшавајуће јер нама, грађанима Америке, уопште не треба рат са Русијом. То је апсурд и пропаганда“, рекла је Рид која је прошле године доспела у жижу јавности након што је оптужила Бајдена за силовање.

Подсетимо, нове тензије у руско-америчким односима распламсале су се након недавног интервјуа америчког лидера Џоа Бајдена када је потврдно одговорио на питање да ли свог руског колегу Владимира Путина сматра убицом. Такође је рекао и да ће Владимир Путин платити цену за то што се, како тврди Вашингтон, Русија мешала у америчке председничке изборе прошле године.

Бајденове изјаве коментарисао је и председник Путин, а како му је одговорио погледајте у видео-прилогу:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала