Руска војска уништила подземну тврђаву терориста у сиријском Идлибу /видео/

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуска војска у граду Алепо у Сирији
Руска војска у граду Алепо у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2021
Пратите нас
Инжењерија оружаних снага Русије уништила је пећину коју су милитанти напустили на граници сиријских провинција Идлиб и Хама, а која је коришћена за снабдевање лековима и храном, рекао је командант инжињеријске трупе Оружаних снага Русије у Сирији, пуковник Роман Бесмертни.

Терористичке групе „Џејш ел Ислам“ и „Фронт ал Нусра“ прилагодили су за своје потребе скривени комплекс пећина које су се налазиле међу брдима. Рељеф их је скривао од артиљерије и авијације, међутим милитанти су напустили то подручје 2018. године. Руски деминери ове године су уништили на том месту велику пољску болницу, а у близини је откривена мања пећина.

„Милитанти су користили пећину као складиште за храну и лекове за рањенике. Пећина је имала око четири просторије за чување хране и лекова, а могла је да прими 20-30 милитаната“, рекао је Бесмертни.

Пећина је вероватно ручно направљена, просторије су уклесане у меком кречњаку. То је била неприступачна тврђава са десетинама ручно ископаних тунела у дужини од око једног километра. 

Милитанти су прикључили и струју, а на зидовима су исписана имена милитаната који су ту боравили.

Локални сељаци признају да су се плашили да залазе у подручје међу брдима пошто су га терористи могли минирати пре одласка.

Међутим, након што је руска војска деминирала пећину, подручје је поново безбедно, рекао је локални становник Зејн Кабас.

Руски деминери су помоћу пет тона експлозива фактички збрисали са лица Земље бившу велику терористичку базу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала