Вучић уручио Додику донацију Србије за Републику Српску

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић уручио је вечерас председавајућем и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику респираторе и другу медицинску опрему за Републику Српску као помоћ у борби против вируса корона.

Србија донира Српској више од 20 респиратора, као и око 10.000 заштитних маски, преноси Танјуг.

Од почетка пандемије Србија је у неколико наврата помогла Српској донацијама медицинске опреме, а недавно је РС уступљено и 5.000 вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V), намењене здравственим радницима.

Имамо довољно опреме, спремни да помажемо другима

Вучић је изјавио да Србија има довољно медицинске опреме за борбу против корона вируса, као и да ће набављати још, те да је спремна да у сваком тренутку помогне пријатељима, којима је та помоћ потребна, јер се пандемија може победити само заједнички.

“Вечерас овде можете да видите 30 клиничких респиратора, пет транспортних респиратора, 10.000 Н95 маски… То је поклон Србије РС”, рекао је Вучић,

Он је истакао да Србија у овом тренутку има још 545 клиничких респиратора, 49 мобилних, 121 неинванзиван вентилатор, 15 апарата за анестезију, генераторе кисеоника, пулсних оксиметара на стотине… маски, алкохола…

“То све показује да смо обезбедили све, имамо за будућност, да можемо да помогнемо и браћи, пријатељима и свима”, рекао је Вучић.

Братска брига и помоћ Србије народу у Српској

Додик је захвалио Вучићу на помоћи додајући да је затражио од председника Србије помоћ пошто у Српској има све више заражених и преминулих од ковида.

Казао је да су попуњени капацитети у Републици Српској за смештај пацијената и да су им потребне опреме и респиратори за нових 400 места, али и обучени људи.

"Србија показује своје лидерство у вођењу мера и не само да је Србија оспособљена и да су грађани Србије добили он што им је било потребно, већ Србија показује и своје лидерство и у региону. Видели смо и помоћ коју је дала за БиХ. Ово данас је континуирана помоћ за Српску", навео је Додик.

Додао је да је разговарао са Вучићем и око могућности коришћења капацитета за пацијенте из Републике Српске у Србији.

"Видимо братску бригу и помоћ захваљујући опредељењу председника Вучића", нагласио је он.

Додик је нагласио и да је у Србији вакцинисано око 15. 000 грађана из Републике Српске.

Како је рекао, Српска је добила око 40.000 вакцина "Спутњик Ве", као и да очекују још кинеских вакцина, али да још нису добили ниједну вакцину из Ковакс програма за које су платили више од 6,5 милиона евра.

Примопредаја је обављена у индустријској зони у Крњешевцима, недалеко од Старе Пазове, а присуствовали су министар здравља Златибор Лончар и директор БИА Братислав Гашић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала