Амерички државни секретар: Русија шири дезинформације о вакцинама

© REUTERS / TOM BRENNERАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио је Русију да шири дезинформације о вакцинама против вируса корона. Такође је рекао да Русија за НАТО представља војну претњу за Запад.

Блинкен учествује на дводневном састанку Савета НАТО у Бриселу.

„Русија се служи дезинформацијама како би поткопала сигурност када је реч о избору и безбедности ефикасних вакцина. Ти агресивни поступци угрожавају не само појединачне земље, већ и наше заједничке вредности“, рекао је Блинкен у обраћању у седишту НАТО у Бриселу.

Русија је, подсетимо, још раније демантовала информације о томе да је умешана у „кампању дезинформација“ против вакцина које су произвеле западне земље.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је такве наводе назвао бесмислицама.

Амерички званичник је рекао да Русија, Кина, Иран и Северна Кореја представљају војне претње за Запад.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Борељ: Русија је опасан сусед
„Према мом мишљењу, постоје три категорије. Прва – војне претње од стране других земаља“, рекао је Блинкен и у ту групу сврстао Русију и преостале три државе.

Како је оценио, САД и НАТО сматрају да је Русија изазов за безбедност, али да су заинтересовани за дијалог са Русијом у сфери стратешке стабилности, укључујући споразум СТАРТ 3.

„Ми очекујемо да у догледно време односи са Русијом и даље буду изазов по безбедност Алијансе, али можемо да се надамо да ће ти односи бити бар стабилни и предвидиви“, рекао је он.

Блинкен каже да Вашингтон намерава да сарађује с Русијом по питањима која су од америчког интереса, што је потврђено продужавањем СТАРТ 3 на пет година.

„Паралелно с тим намеравамо да позивамо Русију на одговорност за неразумне поступке усмерене против нас“, закључио је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала