Русија: НАТО да одлучи – или дијалог са Москвом, или обуздавање, на две столице не може

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГоворница у конференцијској сали у седишту НАТО-а
Говорница у конференцијској сали у седишту НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Пратите нас
НАТО треба да одлучи да ли ће водити дијалог са Русиком или ће је обуздавати, седење на две столице истовремено неће бити могуће, изјавио је шеф руске делегације на бечким преговорима о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов.

„Са жаљем констатујемо да САД као председавајућа земља нису примиле к знању наше позиве и искористиле су форум за легитимисање безбедносних дисбаланса насталих у Европи. Обраћања главних говорника и бројних држава-учесница су још више учврстиле нашу убеђеност у непријатељску природу војне политике и праксе НАТО-а“, изјавио је Гаврилов у Бечу на крају  америчког председавања у оквиру форума ОЕБС-а у области безбедности.

Он је изразио наду да ће колеге „схватити да су трендови засновани на 'обуздавању' контрапродуктивни и да само слабе стабилност у Европи“.

„Очигледно нам је да је немогуће јачати поверење у војној сфери када Северноатлантски савез наставља активност и јача своје присуство у близини руских граница. За почетак, колеге морају да се одлуче – или обуздавање, или дијалог са нашом земљом. Седење на две столице одједном неће моћи“, истакао је представник руске делегације у Бечу.

Подсетимо, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је у среду да Русију сматра „опасним“ суседом, али је позвао да се сачувају канали комуникације.

С тим у вези, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг изјавио је раније да НАТО жели да следи комплексан приступ у односима са Русијом, комбинујући обуздавање и отвореност за дијалог, а и да настоји да избегне неспоразуме, грешке и ескалацију у односима са Москвом.

Западне земље су више пута објављивале да на Русију гледају као на претњу, док руски званичници поручују да Москва тежи добрим односима са свима, али тај циљ не може сама постићи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала