„Ушао бих у НАТО, али за 20.000 година“ /видео/

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаДушко Вујошевић
Душко Вујошевић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Пратите нас
На данашњи дан се навршавају 22 године од почетка НАТО агресије на тадашњу Савезну републику Југославију, што ће остати неизбрисива успомена за све са простора које је обухватала бивша држава, па и за легендарног тренера Душка Вујошевића.
Грег Попович, тренер Сан Антонио Спарса - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2020
НБА укинула „Душко Вујошевић“ правило

Трофејни стручњак који је пореклом повезан са Црном Гором, а местом рођења и највећим професионалним успесима за Србију, јасан је у ставу према НАТО.

„Ја сам рекао да бих ја ушао у НАТО, али када се заврши процес распадања осиромашеног уранијума. Значи за једно 20.000 година. Ето тада бих...“, рекао је Вујошевић за Спутњик спорт у емисији Миљанов корнер.

Годинама уназад НАТО пропаганда у Србији покушава да „опере“ злочине које су чиниле њихове државе чланице током 1999. године.

Хиљаде страдалих и унесрећених је остало иза акције „Милосрдни анђео“, уништени су значајни инфраструктурни објекти, али још горе од свега „посејан“ је осиромашени уранијум, који је поменуо Вујошевић.

Готово цела Србија је била засута експлозивним направама које садрже тај опасан састојак, највише је на удару била територија Косова и Метохије, а последице свега се осећају и до данашњег дана.

Продукт процеса обогаћења природног уранијума за употребу у нуклеарним реакторима је лако произвести, али он због своје токсичности и радиоактивности захтева дугорочно складиштење, што је НАТО решио на „лак“ начин – бомбардујући Србију њиме.

Америка је до 2001. године тврдила да не користи осиромашени уранијум, али је то демантовано од стране Уједињених нација, пошто су пронађени докази загађења током агресије на територију Србије и Југославије.

Према научним истраживањима, излагање осиромашеном уранијуму може да изазове оштећење бубрега код људи, што је болест са којом се Вујошевић бори већ дуги низ година и због чега му је за живот неопходна дијализа, а у испитивањима је утврђено цитотоксично, генототоксично и канцерогено деловање на људе.

► Вујошевић за Спутњик: Цена причања истине у Србији је да после тога радиш у Румунији

► Јаковљевић за Спутњик: АБА би требало да размисли о „балону“

► Јокићев тренер у сузама прочитао и име младог Србина убијеног у Америци /фото, видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала