Влада Црне Горе: Са тугом се сећамо жртава бомбардовања

© Tanjug / MARINA MAKSIMOVICЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Пратите нас
Влада Црне Горе чврсто је опредељена да јасно и са истинољубљем погледа у очи свим историјским чињеницама и да клекне пред жртвом коју је поднео или подноси било који грађанин, поручио је премијер Здравко Кривокапић, поводом годишњице НАТО бомбардовања.

Истакао је да евроатлантски интеграциони курс обавезује Црну Гору да води рачуна о њеној улози у глобалном интересу и Европе и човечанства, али пре свега о страдањима и напорима које су подносили и подносе сви њени грађани, преноси Танјуг.

„Данас се са тугом сећамо наших жртава и најискреније делимо бол са породицама које су у НАТО бомбардовању ондашње државе СРЈ, изгубиле своје најмилије. Пре 22 године, ми смо као друштво и држава остали без грађана који би данас представљали нашу ударну стваралачку, прогресивну и обновитељску моћ. Као родитељ, и као човек, и као премијер, и као грађанин којег све ране мога рода боле, клањам се пред њиховом невином жртвом“, навео је Кривокапић.

Истакао је да не жели да помиње „ни правду ни неправду, ни судије нити џелате, нити разлоге ни циљеве који су претходили овој трагедији“.

„О свему томе је излишно говорити када стојимо данас над хумкама које су исход који нема поправке нити утехе. И наравно да ћемо се сећати и жртава, и сирена, и фијука, и патње, и наравно да ће наше сећање бити опомена свима и увек да смо друштво према ком сви морају имати истински респект, поштовање, разумевање, и да нагласим, покајање...“, навео је Кривокапић.

Додао је да мост о којем је чувени нобеловац писао као о тачки на којој се срећу и размењују и обогаћују цивилизације, философије, културе, религије и векови, у Мурину је за Црну Гору постао симбол једне трагедије и пример како све што генијални ум може да осмисли, једним потезом силе и немилосрдности постаје споменик туге и трагедије.

Осврнувши се на жртве НАТО агресије, Кривокапић је рекао да се на данашњи дан сваке године сећамо и помињемо имена деце која су, како је навео, наши незаборавни, најтрагичнији симболи суровог страдања цивила.

Поручио је и да је прилика коју Црна Гора има да изгради просперитетно друштво разумевања и толеранције дошла након, како је навео, великих праведних и невиних жртава, и да та прилика не сме бити испуштена.

„Можда ће неко рећи или помислити да је наше данашње скромно обележавање овог тужног дана израз лицемерја или пуког протокола. Можда ће и наводити као аргумент за такав став неке наше дипломатске смернице, европску интеграцију Западног Балкана, или чланство Црне Горе у НАТО-у, али желим да поручим и добронамерним критичарима и онима који то засигурно нису, да нисмо влада која тргује нити лицитира, нити ћемо то икада радити са људским душама и најинтимнијим осећањима“, рекао је.

Нити постоји, нити ће бити владиног концепта или агенде која ће, како је поручио премијер, наша срца охладити или нас отуђити од наших грађана, јер онда не би извршавали дужност због које смо конституисани.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала