Затварајте живину: Регистрован птичији грип у Србији

© Tanjug / Јарослав ПапЛабудови
Лабудови - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Пратите нас
У општини Кула регистрован је птичји грип и Управа за ветерину утврдила је мере заштите у зараженом и угроженом подручју од ове болести код дивљих птица.

У општини Кула регистрован је птичји грип и Управа за ветерину утврдила је мере заштите у зараженом и угроженом подручју од ове болести код дивљих птица.

Птичји грип утврђен је код два угинула лабуда 6. и 13. марта у Великом бачком каналу, у Кули и између Сивца и Малог Стапара, пише "Блиц" и објашњавада се зараженим подручјем сматра круг од три километара у полупречнику, а угроженим подручјем круг од најмање десет километара у полупречнику од жаришта.

Мештани су дужни да ветеринару или ветеринарском инспектору пријаве сваки случај угинућа дивљих птица и повећано угинуће или знакове болести код живине и птица у газдинствима. Забрањен је промет живине, сајмови перадарства и украсних птица, промет јаја, меса и изнутрица пореклом од живине, изношење лешева живине из газдинства, стајњака и употребљене простирке.

Грађани су дужни да затварају живину и птице у објекте у газдинствима, да у објектима униште глодаре и инсекте, да поставе дезобаријере. Обавезна је обрада стајњака на начин којим ће се уништити узрочник болести.

За сада се болест држи под контролом и у Кули кажу да се придржавају свих прописаних мера.

Др вет. Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, објашњава за “Блиц да се птичји грип налази у природи у популацији дивљих птица и најчешће се доказује и проналази код птица ловуша, патака, гусака, лабудова и других које живе на воденим стаништима.

Вирус је опстајао у природи хиљадама година, међутим, са наглим развојем људске популације и великим фармским узгојем живине, посебно у Азији, дошло је до великих мутација тог вируса.

"Врло је битно да људи не пуштају живину у природу, посебно у зараженим подручјима. Надлежно министарство је дало јасан упут шта треба урадити, а иначе је забрањено пуштање домаће живине из дворишта да лута природом и долази у контакт са дивљим животињама", истиче Ручић.

Забележено и у Хрватској

Хрватско Министарство пољопривреде у понедељак је саопштило да је од почетка марта на подручју Вуковарско-сријемске жупаније примећено угинуће лабудова.

Како су пренели тамошњи медији, код три угинуле птице утврђена је инфлуенца птичијег грипа подтипа Х5Н8.

Такође, како су пренели хрватски медији, на подручју Парка природе Копачки рит примећено је повећано угинуће дивљих птица па је претражен узорак једне чапље с негативним резултатом, али се додаје и да су у току лабораторијска претраживања осталих угинулих дивљих птица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала