Америка рекордно повећала увоз нафте и нафтних деривата из Русије

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтне пумпе у Татарстану
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су, без обзира на потешкоће изазване ковидом и двосмислене енергетске геополитике према Русији, према резултатима из 2020. године, поново повећале увоз руске нафте и нафтних деривата до рекордног нивоа од 2011. године, наводи се у документацији Управе за енергетске информације америчког Министарства енергетике.
Обим увоза износи 538.000 барела на дан. Испоруке из Русије су на годишњем нивоу порасле за 3,5 процената. Тако је Русија постала други извозник нафте и нафтних деривата у САД, померивши Саудијску Арабију на друго место.
Монитор са интерактивним графикама курса долара, евра и нафте на Московској берзи - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Цена нафте расте, Русија повећава производњу

Удео Русије у просечном дневном увозу нафте и нафтних деривата САД прошле године је достигао скоро седам процената, што представља рекорд. Пре 20 година овај показатељ није био већи од једног процента. Тај праг је прешао тек 2001. године, 2011. године је достигао 5,5 процената, а затим се снизио и поново повећао на 5,7 процената 2019. године.

Како је навео директор групе за природне ресурсе и сировине „Фич“ Дмитриј Маринченко не може се говорити о критичној зависности САД од руских испорука, без обзира на рекордне показатеље.

„Нафта из Русије се, по потреби, може заменити нафтом са Блиског Истока или обрнуто, мада, свака нафта има специфичне особине и не може се увек заменити другом“, изјавио је Маринченко за Спутњик.

Према његовом мишљењу раст руских залиха може бити повезан са строгим санкцијама против Венецуеле, која је снабдевала америчке фабрике значајним делом своје тешке нафте.

„Трговци покушавају да замене нафту, између осталог и руски нафту типа 'Уралс', која је такође релативно тешка“, рекао је експерт.  

Рекорд у руским испорукама је пре свега достигнут на рачун нафтних деривата. Међутим, извоз сирове нафте из Русије у САД 2020. године пао је за 45 процената и износио око 73.000 барела на дан (ниво из 2018. године). То је осмо место по обиму снабдевања нафте у САД.

О томе како је Русија дошла до тога да је једна од ретких земаља која је сама себи довољна и која може да задовољи све потребе свог становништва, чак и независно од извоза сировина говорила је главна уредница српске редакције Спутњика Љубинка Милинчић у својој ауторској емисији „Мој поглед на Русију“:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала