„Блумберг“: Бајдена брину односи Русије и Турске

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEАмерички председник Џо Бајден
Амерички председник Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден саопштио је лидерима земаља Европске уније током виртуелног самита да је забринут због веза Анкаре и Москве, преноси агенција „Блумберг“, позивајући се на изворе међу европским званичницима.

„Забринут сам због веза Турске и Русије“, рекао је Бајден путем видео-везе учесницима самита ЕУ.

Према подацима агенције, амерички лидер је изразио забринутост због „одступања“ Анкаре од демократије.

Са своје стране, председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је током конференције за штампу да је Турска била једна од главних тема самита. Он је истакао да је ће ЕУ бити спремна да предложи Анкари „позитивнији план развоја односа“, уколико она пристане да конструктивно сарађује са Бриселом о спорним питањима.

Мишел је такође рекао да су лидери ЕУ кратко размотрили односе са Москвом на виртуелном самиту, као и да ће се детаљнија стратешка дискусија о тој теми одржати у јуну.

„Обавештени смо о најновијим догађајима који се тичу односа ЕУ и Русије. Стратешке дебате ћемо одржати на следећем европском самиту“, додао је.

Заједнички приступи САД и ЕУ према Кини, Русији и Турској

Истовремено, немачка канцеларка Ангела Меркел указала је на заједничке приступе САД и ЕУ према Кини, Русији и Турској. Она је истакла да се Бајден на самиту посебно дотакао теме односа Запада и Турске.

Додала је да је размотрена трансатлантска агенда, да је Бајден изложио своје виђење, као и да су представници ЕУ јасно ставили до знања „шта су европски интереси“.

„Имамо много тога заједничког на чему желимо да радимо, било да се тиче сарадње у вези са климом, окончања трговинских ратова, или односа са Кином, Русијом и Турском“, изјавила је канцеларка након самита.

Према њеним речима, лидери ЕУ надају се да ће амерички председник током лета посетити Европу како би присуствовао састанку НАТО-а.

„Данас је било прво упознавање, али и гест који је веома важан и показује да смо поново у сталном дијалогу“, додала је Меркелова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала