Истраживање: Сибирска вакцина 100 одсто ефикасна против короне

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаЛабораторија Центра за вирологију и биотехнологију
Лабораторија Центра за вирологију и биотехнологију - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Пратите нас
Вакцина против вируса корона „Епиваккорона“ је имуноген и безбедан препарат за превенцију болести, потврђују резултати клиничких испитивања који су објављени у часопису „Инфекција и имунитет“.

Како се наводи на сајту руске службе „Роспотребнадзор“, часопис је 24. марта објавио резултате клиничких испитивања међу добровољцима узраста 18-60 година.

„Објављени чланак показује да су испитивања спроведена у две фазе: прва фаза – отворена студија о безбедности, реактогености и имунолошке активности у којој је учествовало 14 добровољаца, узраста од 18-30 година; друга фаза – једноставна слепа компаративна рандомизирана плацебо-контролисана студија у којој је учествовало 86 добровољаца узраста од 18-60 година“, наводи се у саопштењу.

Вакцина са две дозе је код 100 одсто добровољаца створила антитела, специфична за антигене, који улазе у састав вакцине.

„Сероконверзија (процес у којем организам ствара антитела) са титром неутрализујућих антитела 1:20 био је регистрован код 100 одсто добровољаца, 21 дан након добијања друге дозе“, указано је у саопштењу Роспотребнадзора.

Вакцину „Епиваккорона“ направио је новосибирски Институт „Вектор“ и друга је вакцина против вируса корона која је регистрована у Русији. То се десило 14. октобра 2020. године. Месец дана касније творци вакцине су добили одобрење за обављање пострегистрационих истраживања (трећа фаза), укључујући и на старијим лицима.

Прочитајте још:

© Sputnik / Vladimir PesnyaТри руске вакцине
Истраживање: Сибирска вакцина 100 одсто ефикасна против короне - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Три руске вакцине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала