Рат у главама и за главе људи – нове методе америчког рата против Русије

© Sputnik / Aleksei Filippov / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и САД на космодрому Бајконур
Заставе Русије и САД на космодрому Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Главни циљ „менталног рата“ који САД воде против Русије јесте уништавање самосвести и традиционалних вредности, чиме се нарушава веза између различитих генерација, губи се историјско и културно наслеђе, али Русија има све механизме да се заштити и тај рат добије, кажу руски експерти.

Коментаришући изјаву Андреја Иљницког, саветника министра одбране Русије, који је упозорио да је Запад, на челу са САД, покренуо против Русије нову врсту рата – ментални, руски војни експерт Иван Коновалов каже да Запад те методе одавно користи. Сада су се промениле само методе, али не и циљеви - деморализација противника и присиљавање на послушност.

Поред тога, истиче Коновалов, циљ хибридног рата је исти као и војног сукоба-дестабилизација државног система противничке државе.

„О чему се ту ради? Реч је о наношењу штете Руској Федерацији не директним и не војним методама. У основи, ово је део хибридног рата. Хибридни рат је прилично шаролика мешавина различитих средстава која се користе за стварање дестабилизације у противничкој држави. Према томе, ‘ментални рат’ је оно што се данас модерно зове ‘рат умова’. Сада, када кажу да се рат води на бојном пољу то заправо значи да се рат води у главама и за главе људи. Американци су имали дугогодишњи систем - борбу за умове и срца. Почели су да га користе још у Вијетнаму, а, сада се све то променило и глобализовало. Циљ је на било који начин придобити, привући на своју страну оне људе који су у супротном табору. То је суштина ‘менталног рата’. За то се користе сва средства – на пример петоколонаши“, каже Коновалов.

Русија ће победити у „менталном рату“

Руски експерти такође указују на то да се данас суочавамо са готово неограниченим потенцијалом информационог утицаја и његовим глобалним размерама због огромне брзине ширења информација кроз интернет и друштвене мреже. Међутим, Коновалов истиче да на бојном пољу „менталног рата“ постоје инструменти које непријатељ користи, али да увек постоји и оружје којим се може одговорити и одбранити. То је, како наглашава, закон живота, закон рата.

„Прво, суверенизација различитих електронских средстава како то не би био извор утицаја на државне снаге. Дакле, то је активирање у разним правцима, да кажемо тако - контраборба за срца и умове. То јест, ако се противник бори за те људе, онда се и ми морамо борити“, каже Коновалов.

Коновалов сматра да руска држава тај рат може да добије и одбрани се од напада уз помоћ и других механизама - радом са младима и опозицијом, модернизацијом унутрашње политике, модернизацијом и активном употребом меке моћи на спољном фронту, док Иљницки наводи да су приоритетне мере супротстављања менталном рату – суверенитет интернета, обучавање кадрова за информационо супротстављање за безбедносне снаге и цивилну сферу, ресетовање омладинске политике, оживљавање активног и широког дијалога са конзервативном већином.

Америчке империјалистичке амбиције опасне по свет

Осврћући се на изјаву саветника руског министра одбране, који је рекао да су се западне земље окренуле ка информационо-хибридном рату и да избегавају директну војну конфронтацију са Русијом, јер је она у стању да им нанесе недопустиву штету помоћу свог нуклеарног оружја и савременом војском и да је вероватноћа таквог сукоба искључена у наредних десет година, Коновалов каже да је управо руско атомско оружје главни фактор обуздавања Запада и гарант мира у свету.

„А када су западне земље ушле у директну конфронтацију са СССР-ом или Русијом? То се никада није догодило. Увек су то избегавали, јер имамо нуклеарно оружје. То је била и суштина Хладног рата. Концепт Хладног рата заправо је био мирнодопско стање, јер је постојала противтежа између моћних оружаних снага и моћних лагера, социјалистичког и капиталистичког. И данас постојање нуклеарног оружја остаје гарант светског мира“, каже Коновалов.

САД нису успеле да задрже светску хегемонију, каже Коновалов, али је опасно за свет што америчке империјалистичке амбиције не престају.

„На несрећу, склизнули смо до крајње тачке Хладног рата, а можда чак неко може и да констатује да је сада ситуација много гора него што је била током Хладног рата, пошто САД и даље негују хегемонске тенденције, иако им сам живот показује да су оне давно изгубиле статус хегемона. Они не могу од тих амбиција да се отргну. То је најстрашнија чињеница тренутног стања у међународној политици, јер они у својој хегемонистичкој еуфорији заборављају да се свет одавно променио. Ово је опасно. Они су опасни у том смислу. Током Хладног рата је све било једноставно: два снажна табора су била сукобљена, али је то била гаранција да неће бити великог, страшног рата…“,  

Председник Русије Владимир Путин раније је саопштио да се у иностранству води циљана информативна кампања против достигнућа Русије. Како је додао, Русија се суочава са доследном и агресивном политиком, усмереном на спречавање развоја земље и стварање проблема, а све се чини да би се „земља ослабила и ставила под спољну контролу“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала