Русија: Производња вакцине „Спутњик Ве“ у Србији може почети пре маја

© Sputnik / Радоје ПантовићТорлак, табла
Торлак, табла - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Пратите нас
Руски фонд за директне и инвестиције (РФПИ) и Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ склопили су споразум о производњи руских вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Србији,која би могла да буде покренута до маја ове године, саопштено је из Фонда.
„РФПИ и Институт 'Торлак' саопштавају да је постигнут споразум о производњи прве регистроване вакцине против вируса корона у свету 'Спутњик Ве' (Sputnik V) у Србији. Србија ће бити прва земља у Јужној Европи која ће производити 'Спутњик Ве' (Sputnik V). У будућности је могућ извоз вакцине у друге земље у региону“, наводи се у саопштењу РФПИ.

Прецизирано је да се очекује да ће производња вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) на Институту „Торлак“ почети до маја ове године.

„Србија је међу првим земљама на свету одобрила и почела да примењује руску вакцину за имунизацију становништва против вируса корона. Производња 'Спутњика Ве' (Sputnik V) на Институту 'Торлак' поједноставиће логистику и омогућиће да се убрза реализација програма вакцинације у Србији“, рекао је шеф Руског фонда Кирил Дмитријев.

Прва партија руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) достављена је у Србију 30. децембра прошле године. Имунизација руском вакцином у Србији започета је 6. јануара 2021. године. 

Вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) регистрована је у 56 земаља света са укупном популацијом преко 1,5 милијарде људи. Ефикасност вакцине је 91,6 одсто, што је потврђено објављивањем података у угледном медицинском часопису „Лансет“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала