Унија послодаваца Србије предложила Брнабићевој додатне мере за спас привреде

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Унија послодаваца Србије упутила је писмо премијерки Ани Брнабић у којем предлаже Влади Србије да усвоји мере смањења, укидања и ослобађања појединих пореза, доприноса, такси и дажбина како би се очувао ниво производње и потрошње, ниво запосленост и како не би дошло до банкротства читавих сектора.

Унија у писму наводи да напоре Владе Републике Србије која се, већ годину дана, у условима епидемије болести ковида 19 „бори за животе грађана и истовремено је поуздан партнер економији“.

„Свесни епидемиолошке ситуације, након анализе негативних ефеката проузрокованих истом на рад и пословање привредних субјеката, става смо да су потребне додатне мере економске политике, како би се очувао ниво производње и потрошње, ниво запосленост и како не би дошло до банкротства читавих сектора“, наводи се у писму.

Првенствено, треба наћи решења која ће омогућити производном делу привреде да несметано ради, али и најширем кругу услужних делатности, како би се избегли непотребни трошкови опоравка до којих може да дође услед кидања веза између радника и предузетника, али и веза у ланцима производње, наводи Унија.

Сходно наведеном, Унија послодаваца Србије, предлаже:

  • Смањење пореза на додату вредност за храну и пиће на 10 одсто у оквиру обављања делатности хотелијерства и угоститељства.
  • Ослобађање плаћања пореза на добит за најугроженије секторе којима је у протеклом периоду био забрањен рад.
  • Одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде за делатности којима је у протеклом периоду био ограничен (мерама), односно отежан рад, те ослобађање плаћања доприноса и пореза на зараде за делатности којим је био забрањен рад, односно онемогућен рад и пословање.
  • Обустављање увођења нових такси и других дажбина на републичком и локалном нивоу.
  • Ослобађање плаћања такси за коришћење простора на јавној површини (летње баште, постављање рекламних паноа и истицање реклама), такси за истицање фирме на пословном простору, рекламе, такси за заштиту и унапређење животне средине, такси за одводњавање/наводњавање и осталих такси до краја трајања пандемије за све послодавце којима је у протеклом периоду био забрањен или ограничен рад.

„Одговорно сматрамо да је ово пут да се за најугроженије секторе нађу најприхватљивија решења, тако да се не оптерети буџет , а да се привреда и самим тим и радна места сачувају, јер јака привреда је Србија“, закључује Унија у писму премијерки.

Предлог реформе кризног штаба

Такође, Унија је саопштила да ће предложити Влади да измени начина на који се доносе мере током епидемије које се тичу унапређења и побољшања пословања привреде и привредног амбијента.

Унија предлаже реорганизацију Кризног штаба, који би прерастао у Медицински штаб и био задужен за здравствене и медицинске аспекте пандемије ковид 19.

© Sputnik / Лола ЂорђевићНа основу информација које је Унија прикупила од великог броја предузећа свих сектора и величине, мере Кризног штаба деловале су нејасно и двосмислено.
Унија послодаваца Србије предложила Брнабићевој додатне мере за спас привреде - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
На основу информација које је Унија прикупила од великог броја предузећа свих сектора и величине, мере Кризног штаба деловале су нејасно и двосмислено.

„На основу информација које је Унија прикупила од великог броја предузећа свих сектора и величине, мере Кризног штаба деловале су нејасно и двосмислено. Такође, доношене су и објављиване неблаговремено и нетранспарентно, чиме су изазвале велике проблеме у организацији пословних активности привредних субјеката“, наводи се у саопштењу.

Унија сматра да предложени медицински штаб треба да има улогу да, на основу досадашњих сазнања науке и праксе, саопштава јасне и конкретне препоруке јавности, па самим тим и привреди, а Влади Србије даје смернице о предвидивом току епидемије и пожељним мерама.

„Унија сматра да су мере Владе Србије, које су реализоване од избијања пандемије до данас, представљале велику подршку привреди Србије. Ипак, кризама називамо периоде ограниченог временског трајања, те сада, после годину дана морамо институцијама вратити њихове улоге за даље управљање државом, економијом, здравственим и образовним системом и другим важним сегментима. Сада је јасно да ће налети нових сојева вируса потрајати неколико година, да је вирус направио велику штету и да ће период опоравка и редефинисања до сада познатог начина живота и привређивања потрајати, уз неке неминовно трајне промене“, сматра Унија.

Унија предлаже да се Влада кроз редовне консултације ослони на подршку тела у којима активно учествује, као што је Социјално-економски савет Републике Србије, у коме привреда и послодавци могу да помогну конкретним решењима, великим познавањем свакодневне праксе у пословању домаћих фирми. Унија још једном исказује своју спремност да у овим консултацијама да своју пуну подршку, а у корист свих предузећа, самим тим и свих грађана Републике Србије.

„Унија послодаваца Србије користи прилику да искаже највећу могућу захвалност и подршку лекарима и свом медицинском особљу у нашој земљи, свим радницима који улажу надљудске напоре у спасавању живота и здравља наших суграђана“, наводи се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала