Зеленски одобрио стратегију војне безбедности за „деокупацију“ Крима

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски одобрио је стратегију војне безбедности Украјине која предвиђа чланство земље у НАТО, као и прекид привремене „руске окупације“ дела украјинске територије, следи из указа шефа државе.
У документу је истакнуто да стратегија такође предвиђа спремност земље на обуздавање агресије, али не и постизање војног паритета са Русијом.

Како је објашњено, стратегија је документ одбрамбеног планирања чија је сврха осигурање спровођења државне политике у сфери одбране и утврђивање начина за спровођење приоритета државне политике у војној сфери.

„Свеобухватна заштита Украјине је у складу са сувереним, неотуђивим правом сваке државе на самоодбрану од агресије, које је садржано у Повељи УН, и нема за циљ постизање војног паритета са Руском Федерацијом што би довело до прекомерне милитаризације државе. Предвиђа одржавање равнотеже и комбиновање војних и невојних средстава за осигуравање војне безбедности Украјине“, наведено је у документу.

Графит Русија и Крим - заувек заједно  - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Кијев опет машта о враћању полуострва; Крим: И даље није научио лекцију

Поред тога, стратегија дефинише циљеве, приоритете и задатке спровођења државне политике у војној и одбрамбеној сфери које су усмерене на заштиту националних интереса од војних претњи, пружање отпора и обуздавање противника од оружане агресије против Украјине.

„Реализацијa Стратегије ће допринети интеграцији Украјине у евроатлантски простор и стицање чланства у НАТО. Документ предвиђа активно учешће у међународним операцијама за одржавање мира и безбедности“, наведено је у документу.

Подсетимо, Зеленски је поводом годишњице референдума о припајању Крима Русији изјавио да званични Кијев неће одустати од полуострва и да је припремио стратегију деокупације и реинтеграције полуострва.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала