Гигантски теретњак још блокира Суецки канал /видео, фото/

© AP Photo / Suez Canal AuthorityБрод насукан у Суецком каналу
Брод насукан у Суецком каналу - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Пратите нас
Гигантски теретни брод са контејнерима „Евер Гивен“ још је дијагонално заглављен у Суецком каналу, док управа канала покушава да га ослободи и поново отвори саобраћај на кључном пловном путу за глобални бродски промет између истока и запада.

„Евер Гивен“, брод под заставом Панаме који превози терет између Азије и Европе, дугачак 400 и широк око 60 метара, насукао се у уторак у уском, вештачком каналу који дели континенталну Африку од Синајског полуострва, пише АП, преноси Танјуг.

Брод, у власништву јапанске фирме „Шоеи Кисен КК“, блокирао је саобраћај у Суецком каналу, остављајући на „чекању“ десетине других бродова у Средоземном и Црвеном мору.

Прамац брода додирује је источни зид канала, док му је крма прислоњена уз западни зид. Ово је догађај без преседана у 150 година дугој историји канала, кажу стручњаци.

​Брод се насукао на отприлике шест километара северно од јужног улаза у канал, у близини града Суеца, у делу канала где је саобраћај једносмеран.

Управа Суецког канала поставила је неколико реморкера у покушају да ослободи масивно пловило, укључујући и специјализовани пловећи багер који може да премешта 2.000 кубних метара материјала сваког сата, наводи АП.

До сада су багери покушали да очисте муљ око великог брода. Реморкери су га гурали попреко, покушавајући да га покрену. Са обале је бар један ровокопач копао пешчану обалу канала у коју се забио прамац брода и заорао је.

​Међутим, брод је и јутрос остао насукан у истој позицији, а реморкери и багери и даље раде на његовом ослобађању, према подацима Лет Ејџенсис које обезбеђују услуге везане за канал.

Није познато када ће се рута поново отворити, а није јасно ни због чега се „Евер Гивен“ у уторак насукао.

​„Евергрин“, велика тајванска бродарска компанија која управља бродом, саопштила је да је „Евер Гивен“ савладао јак ветар док је улазио у канал из Црвеног мора, али да ниједан од његових контејнера није потонуо.

И управа Суецког канала је за инцидент окривила лоше време.

​Блокада је проузроковала проблеме глобалној трговини. Кроз канал пролази око 10 одсто светске трговине, а од посебног је значаја за транспорт нафте. Затварање би такође могло утицати на испоруке нафте и гаса у Европу са Блиског истока.

Најмање 150 бродова чека да се „Евер Гивен“ помери, укључујући бродове у близини Порт Саида на Средоземном мору, луке Суец на Црвеном мору и оних који су већ заглављени у каналском систему на египатском Великом горком језеру, саопштено је из агенције Лет.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала