Цео свет се смеје америчком клубу – да ли је ово најгори потез у историји?

© REUTERS / Bob Levey/USA TODAY SportsАмерички кошаркаш Џејмс Харден, у средини, у дуелу са играчима Хјустон Рокетса
Амерички кошаркаш Џејмс Харден, у средини, у дуелу са играчима Хјустон Рокетса - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Пратите нас
Прелазни рок НБА лиге се завршио за текућу сезону, а Хјустон Рокетсима, франшизи из Тексаса, се смеје цела кошаркашка јавност.

Хјустон је направио један потез последњег дана прелазног рока, популарног „трејд дедлајна“, али је он одјекнуо више него било који други.

Рокетси су трејдовали Виктора Оладипа у екипу Мајами Хита, а заузврат добили искусног бека Ејверија Бредлија и крилног центра Келија Олиника, као и право да замене пикове прве рунде.

Први утисак је био да је Хјустон лоше прошао у тој размени. Ипак, ситуација је постала нешто боља када се узме у обзир да је Оладипу истицао уговор, те да би на лето напустио екипу као слободан играч, јер будућност није видео у Тексасу.

Да би смо дошли до тога због чега се цео кошаркашки свет смеје Хјустону морамо да се вратимо неколико месеци у прошлост, до трејда Џејмса Хардена.

Харден, некадашњи МВП лиге и деветоструки Ол-стар, недавно је напустио Рокетсе после девет година верности.

Хјустон је могао да бира за шта ће дати једног од најбољих кошаркаша данашњице, а решио је да то буде залог за будућност.

Алексеј Покушевски - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Европа није била место где је могао да порасте „српски једнорог“

Брада је трејдован у Бруклин Нетсе, а Хјустон је добио гомилу пикова прве рунде, гомилу права замене пикова прве рунде и једног од бољих младих играча лиге, Кериса Леверта.

Са друге стране стигли су Данте Егзум и Родионс Курукс, играчи којима будућност у лиги није светла. Курукс је, уједно, већ трејдован у Милвоки Баксе.

Иако је на први поглед деловало као да Бруклин није добио довољно добар пакет за Хардена, веровало се да трејд може да буде повољан због њих због великог броја пикова.

Једна од битнијих ствари био је и Леверт, око којег су, колико-толико, могли да граде будућност своје франшизе, уз младог центра Кристијана Вуда.

Међутим, челници Ракета су имали друге планове, па је Леверт послат у Индијана Пејсерсе у замену за поменутог Оладипа, сада већ бившег играча Хјустона.

Олиник и Бредли су играчи који су дуго у лиги и који могу да помогну свакој екипи, али су потпуно непотребни екипи као што је Хјустон, с обзиром да они у наредних неколико година неће имати никакав императив победе.

Серија од 18 узастопних пораза коју су недавно прекинули одлично осликава наредних неколико година ове франшизе, па додавање играча који су солидни играчи од улоге нема никаквог смисла.

Оладипо је време у Рокетсима провео често одмарајући због опоравка од повреде, те је у црвено-белом дресу одиграо само 20 утакмица.

Марио Накић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Србија му је ближа од Хрватске – и подсетио је на хероје одбране од НАТО агресије

Што се пикова тиче, четири пика прве рунде које ће Хјустон имати од Бруклина у наредних неколико година су изузетно дискутабилни, пошто ће Нетси – који су тренутно једна од најјачих екипа у лиги са Харденом, Кајријем Ирвингом и Кевином Дурентом – морати да пропадну и буду једна од најгорих екипа како би Рокетси добили висок пик на драфту.

Слична прича је и код права на замену пикова. У тој ситуацији Бруклин ће морати да буде лошије позициониран од Хјустона на табели, како би се Харденовој бившој екипи исплатило да замени позицију.

То ће бити додатно отежано чињеницом да уз то да Бруклин мора да „пропадне“ и Хјустон мора да, неким чудом, искочи са дна табеле и одједном постане добра екипа.

Дакле, када се све сабере и одузме, Хјустон Рокетси су за једног од најбољих играча данашњице добили:

  • 4 пика прве рунде (који далеко од тога да су сигурно високи)
  • 5 права на замену пика
  • 20 утакмица Виктора Оладипа
  • Ејверија Бредлија
  • Келија Олиника
  • Дантеа Егзума

Трејд који има потенцијал да оде у историју као један од најгорих свих времена.

​► Денвер је направио „посао века“ са Николом, да ли ће и Чикаго?

Бјелица се сели на Флориду

Јокић добио два појачања у походу на титулу!

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала