Како је арктички морски пут преко ноћи постао алтернатива Суецком каналу /фото, видео/

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаРуски ледоломац на Арктику
Руски ледоломац на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Пратите нас
Северни морски пут могао би постати ефикасна алтернатива Суецком каналу који је у потпуности затворен од уторка, објавила је руска државна корпорација за нуклеарну енергију „Росатом“ у низу полушаљивих твитова.

Предлог „Росатома“ дошао је неколико дана након што је контејнерски брод од 400 метара запео у кључном морском пролазу за глобалну трговину. Страхује се да ће инцидент повећати трошкове испоруке роба због прекида ланаца снабдевања који повезују Европу и Азију.

У серији твитова, „Росатом“ је навео три разлога зашто се руска стратешка арктичка рута бродова сматра одрживом алтернативом. Први је произашао из података праћења брода који су показали да је брод исцртао џиновски фалус у Црвеном мору пре него што се заглавио. Руска државна корпорација је истакла да Северни морски пут нуди много више простора за „цртање несташних слика“ уз помоћ џиновског теретног брода, преноси РТ.

​„Росатом“ је навео да ће његова флота нуклеарних ледоломаца, која је највећа на свету, лако ослободити било које пловило оковано у лед. Твит је илустрован сликом на којој се види како ледоломци „Росатома“ спасавају теретни брод заробљен у леду ове зиме.

​Арктичком флотом „Росатома“, која укључује пет ледоломаца на нуклеарни погон, брод-контејнер и четири сервисна пловила, управља „Росатомфлот“ са седиштем у руском лучком граду Мурманску. Ледоломци се користе за пловидбу и спасилачке операције дуж Северног морског пута.

У трећем твиту „Росатом“ је објавио чудан гиф са главним ликом из америчке шпијунске комедије „Остин Пауерс: Међународни мистериозни човек“ из 1997. године, приказујући Пауерса заглављеног у шатл вагону који се креће напред-назад у уском тунелу.

​Руске власти су недавно прогласиле развој Северног морског пута за један од кључних стратешких приоритета државе.

У јануару је министар за националне ресурсе и животну средину Дмитриј Кобилкин рекао да ће транспорт терета у најсевернијим територијалним водама Русије достићи 80 милиона тона већ 2024. године.

Кроз руски Арктик пружа се најкраћа поморска рута која повезује Европу и Азију. Ледени пловни пут пролази кроз неколико мора Северног леденог океана, укључујући Баренцово море, Карско море, Лаптевово море, Источно сибирско море, Чукчијево море и делимично Берингово море у Тихом океану.

​„Росатом“ је у одвојеном твиту навео да је „путовање од Мурманска до Јапана Северним морским дуго путем 5.770 миља у односу на 12 840 миља кроз Суецки канал“, додајући да египатска рута може бити блокирана данима, преноси РТ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала