Кијев: Консултације „нормандијске четворке“ о Донбасу

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаТрагови метака на прозорима куће у Доњецкој области
Трагови метака на прозорима куће у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски одржава консултације с руководствима земаља „нормандијске четворке“, саопштио је портпарол украјинске делегације у трилатералној Контакт групи Алексеј Арестович.
„Обратили смо се ОЕБС-у, како би се организовао састанак трилатералне Контакт групе на тему безбедности, чекамо одговор руске стране. Председник и шеф кабинета активно се саветују са руководствима земаља 'нормандијске четворке' у вези са грубим кршењем које је резултирало смрћу наших војника. Сматрамо, да је једини услов за успех даљих преговора потпуни прекид ватре. Без овога не видимо никакве изгледе. Тражићемо потпуни прекид ватре на свим нивоима“, изјавио је Арестович телевизији „Украјина 24“.
Устаници у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Кијев против термина Донбас

Раније је портпарол штаба украјинских снага у Донбасу изјавио, да су у гранатирању поред села Шуми у Доњецкој области погинула четворица украјинска војника, а двојица рањена. 

Политичка представница самопроглашене Доњецке Народне Републике у Контакт групи Наталија Никонорова је рекла да су оптужбе на рачуна снага ДНР за пуцњаву у којој су погинули војници - медијска провокација и војна авантура.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима Контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

У Донбасу су 27. јула 2020. године ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја.

Од фебруара ове године ситуација је почела да се погоршава: извршен је покушај убиства команданта батаљона Народне милиције Доњецке Народне Републике, украјинске снаге гранатирале су насеље Горловку и предграђе Доњецка, а борбе су се појачале.

Самопроглашене републике сматрају да се Кијев припрема за велику офанзиву, довлачећи нове снаге на контакт линију. Украјинска престоница делимично потврђује ове информације: врховни командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчак изјавио је 22. фебруара да војска вежба сценарио јуриша у градским срединама.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала