Кина одбрусила Бајдену: Америчка демократија се види ― пола милиона мртвих

© AP Photo / Allison DinnerПаравојне формације у Америци
Паравојне формације у Америци - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Пратите нас
Кинеско министарство спољних послова одбрусило је америчком председнику Џоу Бајдену због изјаве о наводном недостатку демократских вредности у Кини, наводећи да етикета демократије није толико важна, колико је важна брига о људима у земљи.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Суа Чунјинг осврнула се на коментаре америчког председника у којима он тврди да кинески председник Си Ђинпинг нема ништа демократско у себи.

Суа је рекла да питања демократије и централизације нису важна све док држава може да обезбеди политичку стабилност, социјални напредак и побољша живот људи.

Она је додала да Пекинг поштује филозофију усредсређену на људе, што је у потпуној супротности са америчком изборном политиком усредсређеном на партијске политичке интересе.

Кинеска званичница је истакла недостатке америчке демократије, тврдећи да она не ради у најбољем интересу свог народа упркос перцепцији богатства и моћи.

„Без обзира колико се земља хвалила својим демократским вредностима, није учинила ништа већ је само посматрала како више од 500.000 људи умире током епидемије, и како више од 40.000 људи страда у ватреним обрачунима“, истакла је Суа.

Бајден на конференцији за медије у четвртак признао да Кина представља изазов америчкој хегемонији, а о кинеском председнику је рекао: „Он нема ништа демократско, са малим д, у себи, али је паметан, паметан тип“. 

Кина и САД - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Кина објавила извештај о Америци: Хаос

Амерички председник је казао и да ће се побринути да Кине не престигне Америку као светску силу број један, преноси РТ.

„Њихов главни циљ је да постану водећа земља на свету, најбогатија земља на свету и најмоћнија земља на свету. То се неће догодити док сам ја председник САД“, рекао је Бајден

Подсетимо, последњих недеља САД и њихови савезници оптужују Пекинг због наводних кршења људских права у провинцији Синђијанг. Пекинг пориче те оптужбе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала