Матић за Спутњик: Видић мора да има подршку државе, да га сутра не би јурили криминалци /видео/

© AP Photo / Matt DunhamСрпски фудбалер Немања Матић
Српски фудбалер Немања Матић - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Пратите нас
Немања Матић, бивши фудбалски репрезентативац и дугогодишњи члан Манчестер јунајтеда, причао је у Спутњиковој емисији „Миљанов корнер“ о муљу у српском фудбалу, намештеним утакмицама, држави која мора да реагује, о томе да ли је разговарао са Немањом Видићем, о проблемима у Савезу и решењима истих.

Матић, који има 32 године, пре неколико месеци одлучио је да се повуче из репрезентације Србије, а у ексклузивном интервјуу за Спутњик причао је о разлозима таквог потеза.

Миљанов корнер - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Спутњик спорт – Миљанов корнер: Немања Матић никад искреније о муљу у српском фудбалу /видео/

„Неки људи могу да кажу, 'лако му је сада да прича, што раније није рекао', али не очекујте да момци, као и ја раније, који су у зениту своје каријере, 25-26 година, који су фокусирани на своју игру и надају се да ће бити боље у репрезентацији, да изађу и кажу нешто јавно против Савеза. И ја сам видео свашта када сам био млађи, али дођете у неке године, где се запитате зашто мени ово све треба, зашто ово да гледам и да трпим? Не треба замерати момцима што се не оглашавају јер сам и ја био у тој ситуацију. Тек када буду сазрели, сигурно ће и они имати мишљење о томе шта се дешавало раније“, рекао је Матић на почетку разговора са нашим Миљаном Милићевићем.

Фудбалер Манчестер јунајтеда истиче да ће се тешко променити нешто у српском фудбалу, ако на челним позицијама буду исти људи као од пре.

„Па... из искуства мислим да се ништа неће променити. Не треба да очекујемо, никада ми нисмо урадили ништа добро за наш фудбал, углавном су људи, који су доносили одлуке, доносили такве да то одговара само њима. Стекао се утисак да се фудбал игра због 50-так људи у Србији. Такав је утисак имам, не кажем, можда грешим, можда нисам у праву“, каже искусни српски фудбалер.

„Нема жеље да се нешто промени. Имамо круг од 50 људи који воде фудбал и који се ту нешто питају... Искрено, да се оградим, не мислим на све, не знам имена многих, нису сви исти... Али има пуно који су служили да дижу руку за шта им се каже. Не могу сада имена да износим, нити имам доказе. Али, нисмо луди. Ми видимо све, сада је све то тешко доказиво, али отприлике се све зна“, додаје.

Матићу није драго што је политика давно ушла у спорт, али како је ушла у многе ствари, тако сада морао да исправи исте, што самим ти значи да без државе ситуације не може да се реши.

Немања Матић  - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2020
Матић моли Вучића: Убедите Видића да дође и спаси српски фудбал!

„Нема да ли може, држава мора, ако хоће. Ја знам да су Пољаци имали више проблема него ми, али држава је једном одлучила – доста хулиганима, доста корупцији и пресекли су. Напредују и видите да им је лига сада међу седам или осам најбољих у Европи. Репрезентација им напредује... Све то вуче једно за другим, не може преко ноћи, а држава мора да се укључи. Кажу ми, 'ти позиваш да се политика умеша', па када се већ раније умешала, ај сада нека врати фудбал фудбалским људима“, каже Матић и у даху наставља:

„Не може један Немања Видић да дође и да казни клуб који је наместио утакмицу, а сутра да га јуре криминалци. Мора да има подршку и да зна да може слободно да спроведе све што је замислио. Ако хоће држава, до сада, из нашег искуства видим да неће, али крајње је време“.

Тема „Миљановог корнера“ била је превасходно српски фудбал, те је настављено у истом тону.

„Фудбал нам је дотакао дно, пливамо у муљу у ком се ништа не види. У таквом муљу само одређени људи могу да опстану. Они поштени, вредни, радни, који се разумеју у фудбал и који би пре свега поштено да раде, ту нема шта траже. Тешко је пливати у муљу у ком се ништа не види, ако је све чисто и све јасно, онда ту могу да се јаве људи који живе фудбал, који се разумеју у свој посао“, истиче Матић.

„Не очекујем да се деси ништа добро, а надам се, позивам људе који одлучују, да се овога мало опамете, да фудбал врате народу. ФСС треба народ да води, није то приватно... Основно је да се једном у месец дана да неки извештај народу, шта се ради у том моменту. Да се народ укључи, а не да репрезентацију отуђимо. Самим избором председник и људи у скупштини Савеза, правите неку одбојност. Виде људи да није све чисто. Нико није полудео, јесмо мало, али није баш толико“, додао је.

Матић је наставио да апелује.

„Позивам их да се опамете, да врате фудбал народу и да изаберу председника, али не само председника, не може један човек све да промени... Да председник Савеза буде Србин, домаћин, некада волим да кажем сељак јер сам и ја сељак, да изабере најбоље што Србија има, а верујте ми да имамо пуно фудбалских радника који знају посао. Ти људи су се повукли“.

Матић је дао примери Немање Видића који је и сам послао писму у ком је критиковао вођење српског фудбала.

Немања треба да окупи људе који су можда за те послове и бољи од њега, али он треба да буде та фигура која вуче те конце и скупља најбоље људе око себе. У првих шест месеци да очисти фудбал од намештања. Глупо је причати о томе, али очигледно је да тога има у нашем фудбалу“.

„Када би дошао тако неко смем да потпишем да се више не би десила ниједна намештена утакмица. Ако би се то случајно десило, тај клуб више не би играо, био би избачен у последњи ранг“, додаје.

Немања је био упитан да ли се чуо у међувремену са старијим имењаком.

„Јесам, подржавам га. Оно писмо што је он написао, то је урадио из срца, искрено, за добробит нашег фудбала. Никога конкретно није хтео да критикује. Генерало фудбал нам је у великом проблему, није ту проблем један човек – Славиша Кокеза. Проблем је у свим лигама, од прве до шесте. То нису регуларна такмичења, пуно је намештања“.

„Када причамо о фудбалу, то није само репрезентација. Она може да има успех или да нема, да не одемо на неко велико такмичење и то није трагедија. Енглези колико улажу у фудбал, па не направе неки резултат, али лига им је најбоља. Они ће из такве лиге једном доћи на врх Европе или света. Битно нам је каква ће наша лига да буде. Искрено, мислим да имамо потенцијал да нам првенство, у наредних 10-15 година, буде минимум као у Португалу“, каже бивши репрезентативац Србије.

Немања Матић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2020
Немања Матић завршио репрезентативну каријеру /видео/

Неизбежна тема је била Светско првенство у Русији, односно смена Славољуба Муслина.

„Морам да кажем да када је Кокеза постао председник, да никада пре тога нисам чуо за њега, искрено. Али, било је неколико позитивних ствари које је урадио, да не буде само да критикујем. У Старој Пазови нисмо имали никакве услове, нисмо имали медицински блок, све је било далеко од врхунског нивоа. Све што смо ми ставили на списак, све је испунио. То није било нимало јефтино, направио је услове“, истакао је и додао:

„Атмосфера пред Светско првенство, у тим квалификацијама је била на врхунском нивоу. Муслин је направио, и не само он и Кокеза је заслужан за то, као и покојни Горан Буњевчевић... Све је функционисало, то ми је вратило наду у наш фудбал, то је био једини период где сам рекао – 'е, кренули смо'. Међутим, пласирали смо се на Мундијал и ту је настао проблем. Сменили су Муслина, чуо сам се са њим и рекао ми је то што је рекао у јавности, да је од њега тражено да стави на списак неке играче. Није желео то да уради, то не би урадио ниједан стручњак који држи до себе и човек се повукао“.

Матић каже да је то и те како утицало на атмосферу у репрезентацији Србије.

„Како није, било је катастрофа, верујте ми. Лука је рекао... Ми смо правили неку групу, да ли да се жалимо или не, али Муслин је био смењен и нисмо могли ништа да променимо и нисмо имали подршку од доста играча. Било је нас неколико који смо хтели... На крају ништа нисмо урадили. Неки нису хтели да се мешају, што је легитимно, неки су знали да не заслужују да буду ту, видели су своју шансу да оду на Мундијал и то је њихово“.

Александар Митровић слави постизање поготка - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Александар Митровић за Спутњик: Бог је имао друге планове, остаће ми горчина за цео живот

Србија је на Мундијалу у Русији доживела неуспех пошто није успела да се пласира у наредну фазу такмичења.

„Атмосфера је била жалосна када се то десило, целе припреме пред Мундијал... Трудили смо се да буде на најбољем могућем нивоу, да не би трпела репрезентација. Банету је скинута трка, то је исто нарушило атмосферу. То нам није било јасно, зашто, како? Баш жалосно, а трудили смо се колико смо могли. Победили смо први меч, а касније, неки кажу нисмо имали среће, судија, али Бог нам није дао, а нисмо ни заслужили“.

Матић је кратко прокоментарисао и то што Драган Стојковић Пикси није позвао Луку Миливојевића у репрезентацију.

„Да као капитен Кристал Паласа не буде на списку? Мени то није јасно. Али опет то је до селектора, није то само до Пиксија, није Лука и раније био на списку... Па ми немамо сто играча у Премијер лиги, па сада да се бира... Прелако смо се одрекли Луке, морао је да буде 3-4-5 година. Видите како је у другим репрезентацијама, играју најбољи. Погледајте Златана, има 40 година“, закључио је Матић.

Бивши репрезентативац Србије причао је о новом циклусу квалификација за Светско првенство, као и о Манчестер јунајтеду.

Србија у првом мечу квалификација победила Републику Ирску, у суботу је очекује дуел са Португалом, а три дана касније са Азербејџаном.

Ексклузивно на Спутњику у 21 час – Немања Матић у „Миљановом корнеру“ /видео/

Спутњик спорт – Миљанов корнер: Немања Матић никад искреније о муљу у српском фудбалу

Спутњик спорт – Миљанов корнер: Пикси – спас или наставак агоније? /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала