Немци мењају правила, скачу цене половних аутомобила

CC BY-SA 2.0 / Flickr/harry_nl / Половни аутомобили у Немачкој
Половни аутомобили у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Предложене измене закона о гаранцији у Немачкој могле би довести до скока цена половних аутомобила у тој земљи за око 10 до 20 одсто, али и краја продаје старијих половњака. То би могло да утиче и на наше тржиште, јер се велики број аутомобила из Немачке увози у Србију.

Немачки гаранцијски закон требало би да се усклади са директивама ЕУ о продаји робе, а немачко Државно удружење независних трговаца моторним возилима побунило се против тих измена и обратило се немачким властима због последица које би измене закона могле да донесу.

Из тог удружења наводе да су предвиђене измене веома неповољне и неодрживе за трговину моторним возилима, преноси ревија Хрватског аутоклуба.

Европска правила предвиђају да сваки продавац мора да даје гаранцију од годину дана, а она је до сада била шест месеци. Како је то написано у европској Директиви о продаји робе, „сматра се да је свака неусклађеност која се појави у року од годину дана од тренутка испоруке робе, постојала и у тренутку испоруке, осим ако се не докаже супротно или ако није спојива с природом робе или природом неусклађености“.

Трговци аутомобилима наводе да им толико дуг рок ствара велике проблеме. Иако нови прописи иду на руку купцима половних аутомобила, дугорочно би могло доћи до тога да они буду највише оштећени, због раста цена возила.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала