Охрабрујуће вести: Први дани без умрлих од короне у британским регијама у последњих шест месеци

© AFP 2023 / Pool / Kirsty O'ConnorСтолетняя жительница дома престарелых в Лондоне во время вакцинации против Covid-19 вакциной Oxford/AstraZeneca
Столетняя жительница дома престарелых в Лондоне во время вакцинации против Covid-19 вакциной Oxford/AstraZeneca - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Пратите нас
Већина енглеских покрајина имала је у току прошле недеље бар један дан када није било преминулих од ковида-19, што је први пут у последњих шест месеци. Број преминулих и тешко оболелих драстично је смањен, па је тако сада на интензивној нези 4.000 пацијената, док их је у јануару било 34.000.

Пет од девет енглеских региона било је без преминулих током најмање 24 сата, док се број умрлих од ковида драстично смањио у Лондону, који је био жариште заразе. У британској престоници за недељу дана 11 људи је преминуло од ковида, односно у просеку 1,5 смрт дневно, преносе локални медији позивајући се на званичне податке здравствених власти.

Поједини региони забележили су и по три дана у току недеље без преминулих.

Курц против обуставе „Северног тока 2“: То је позитиван пројекат, нема везе са ситуацијом с Наваљним - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Свађа на ЕУ самиту: Курц ударио на европске лидере, сукобио се и са Меркеловом

Смртност на нивоу целе државе пала је на најнижи ниво у последњих пет месеци, са дневним просеком преминулих испод 80, што је далеко ниже него у јануару, када је дневни просек био већи од 1.000.

Здравствене власти наводе да је број новозаражених драстично опао у свим старосним групама, осим код школске деце, где је незнатно порастао.

У старосној групи између 10 и 19 година сада је највиша стопа заражавања, где је један на 1.000 позитиван на вирус, многи без симптома.

Стопа заражавања порасла је и у групи од пет до девет година, са 39,9 на 63,5 на 100.000, док све остале старосне групе бележе пад из недеље у недељу.

Тренутно је најнижа стопа заражавања у старосној групи од 70 до 79 година, са 13,3 заражених на 100.000.

Шеф Националне здравствене службе Сајмон Стивенс рекао је да би због пада стопе заражавања и смртности, могла бити смањен проглашени степен опасности са четвртог на трећи, што показује да притисак епидемије пада.

„Имали смо 34.000 тешко оболелих од вируса корона средином јануара. Сада их је 4.000. То је за 400 више него што их је било пре годину дана. Веома оштар пад броја пацијената са ковидом у болницама последица је пада стопе заражавања широм земље и утицаја вакцинације који сада видимо“, рекао је Стивенс на састанку борда директора Националне здравствене службе.

Према наводима здравствених власти, поједине енглеске покрајине забележиле су прве дане без преминулих од короне још од септембра.

Забележен је незнатан раст броја заражених на недељном нивоу, а верује се да се ради о повећању због тестова за самотестирање, који су подељени наставницима и ђацима старијих разреда основних школа који су се вратили на наставу. Сва школска деца сада се тестирају на корону два пута недељно овим брзим тестовима.

Међутим, када су у питању ПЦР тестови, седмични број позитивних је пао за 12 одсто у односу на претходну недељу.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала