Бисер Медитерана прославља 1600. годишњицу: Упркос тешком периоду, Венеција је жива /видео, фото/

CC0 / Pixabay / Венеција
Венеција - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Венеција – бисер Медитерана – започела је програм обележавања 1600. годишњице постојања у нади да ће туризам оживети након победе над пандемијом. Градоначелник града Луиђи Бруњаро каже за Спутњик да је, упркос кризи, Венеција жива и да ће дати повода да се о њој говори.

Венеција слави своју историјску годишњицу у историјским околностима. У каквом је град стању након свих догађаја у протекле две године – поплава, пандемије и туристичке кризе?

– Венеција је један од италијанских градова који највише трпи последице пандемије. Погодила нас је док смо се још опорављали од последица поплава из новембра 2019. године. Суочавамо се са кризом која утиче на све економске сфере града већ више од 16 месеци. Пре свега, то су туризам и култура, музеји, позоришта, хотели, догађаји, концерти, као и гондолијери, таксисти, носачи, водичи и тако даље – сви људи који су део те делатности. Пролазимо кроз један од најтежих периода са којима се Венеција икад сусретала. Имали смо тешку годину из које желимо да изађемо поноснији и снажнији. У том духу ћемо обележити празник, сигурни у опоравак и поновно отварање града.

Какви догађаји су планирани за обележавање годишњице града? 

– Организовали смо одбор за прославу који оцењује све пројекте који су нам стигли поводом овог важног догађаја. Венеција као град мира позива све да учествују у прослави – тамо где је наш Лав Светог Марка био симбол идеала слободе и напретка, Венеција ће поново дати повод да се о њој говори.

Сећати се 1600-годишње историје значи да треба кренути од прошлости да би се учврстили односи грађени вековима – то је универзални позив свима којима је наш град у срцу.

И у том позиву не може се заобићи Русија и прелепи Санкт Петербург – град, који је захваљујући Ермитажу тесно повезан са Венецијом. А сада, чим санитарни услови дозволе, спремни смо да одржимо свечаности уживо.                                          

Да ли се ове године може очекивати довољан број туриста?

– Надамо се томе. Једно је сигурно – стално радимо на томе да би, истовремено са стварањем услова за путовања, све било спремно како би поново дочекали све оне који желе да посете Венецију.

Заједно са Фиренцом представили сте списак од 10 предлога за оживљавање земље на основу „градова уметности“. Да ли је могуће да тим путем крену и друге земље?

– Прво треба обновити туризам. Следећи тај јасни циљ, градоначелник Фиренце Дарио Нардела и ја смо потписали тај документ и послали смо га влади како би тиме поставили темељ за оживљавање градова уметности.

Многе друге земље света могу самостално учинити исто. Тај „декалог“ састоји се из три главе. Прва је посвећена заштити ланца туристичке делатности, у другој глави се разматра питање транспорта, а у трећој је реч о стамбеном фонду.

Сигурни смо да ће се министар туризма и представници других установа укључити у та питања – то ће бити прекретница не само за Венецију и Фиренцу, него и за целу Италију. Уколико други туристички градови света буду следили наш пример у том пројекту, имаћемо још више снаге да поново покренемо целу индустрију.

Какве су Ваше прогнозе за оживљавање града након пандемије?

– Имамо огромну жељу за опоравком, а то се манифестује у тешким моментима, када се морамо окренути најскривенијим ресурсима. Треба да учинимо град симболом поноса и задовољства за целу земљу. Венеција шаље поруку наде да је жива као што је жива и Италија. Од срца захваљујемо свима који воле Венецију и пре свега онима који ће допринети да ова година прослављања годишњице буде незаборавна.

Прочитајте још:

 

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала