Французи уводе промене у производњи хране, муслимани забринути због "драматичне ситуације"

© Sputnik / Egor EryomovКокошке
Кокошке - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Неколико великих француских џамија изразило је забринутост да ће предложена забрана клања живине без претходног омамљивања животиња на крају довести до забране халал пилетине, али министарство пољопривреде такве тврдње сматра неоснованим.

Велике џамије у Паризу, Лиону и Еврију су саопштиле да су забринуте због, како су оцениле, драматичне ситуације, јер промена правила практично значи да од јула клање живине у складу са халал праксом више неће бити дозвољено у Француској.

Џамије су то процениле на основу техничких инструкција које је француско министарство за пољопривреду и храну објавило 23. новембра прошле године.

Због нових правила, која забрањују клање животиња без претходног омамљивања, неће моћи да се гарантује поштовање „догматских и основних принципе халал ритуалног клања“, наводи се у саопштењу џамија.

Према инструкцијама министарства, „животиње морају да буду поштеђене сваког бола, стреса и патње која се може избећи“, и да се приликом клања мора постићи „губитак свести и осетљивости све живине након омамљивања и одржавати током процеса крварења до смрти“.

У документу министарства се такође наводи да поједине кланице могу бити изузете од захтева да се животиње ошамуте пре клања, а министарство је негирало да је увело забрану праксе клања без омамљивања.

„Према нашем сазнању, после објављивања тих инструкција није изречена суспензија одобрења изузећа“, изјавио је за портал „Еурактив“ портпарол министарства пољопривреде.

Портпарол је рекао да те инструкције само појашњавају уредбу објављену 2011, којом су одређени услови које кланице морају да испуне да би биле изузете од тих правила.

Балансирање добробити животиња и верских слобода

Ово је други пут за неколико месеци да је ова тема покренула јавну дебату.

Израел је у децембру критиковао ЕУ после пресуде Суда правде у Луксембургу у корист уредбе белгијског региона Фландрија, којом је забрањено клање без омамљивања. Израел је тврдио да се тиме спречава слободно вршење верских пракси.

Према судској пресуди од 17. децембра 2020, чланице ЕУ могу да одлуче да дозволе изузећа од забране клања без омамљивања, али да такође имају право да обавежу кланице да користе реверзибилне поступке омамљивања који не резултирају смрћу животиња, пренео је Б92.

Суд је навео да мере које је увела Фландрија „постижу праведну равнотежу између важности добробити животиња и слободе јеврејских и муслиманских верника да практикују своју веру“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала