Немачки угао: Америка у ћорсокаку – нове санкције против „Северног тока 2“ веома опасне

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографија Застава са логом компаније "Норд стрим 2" која води изградњу гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
 Застава са логом компаније Норд стрим 2 која води изградњу гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе неће успети да спрече завршетак гасовода „Северни ток 2“, јер ће нове санкције, о којима се разговара у Белој кући, додатно закомпликовати односе САД и Немачке, пише немачки лист „Ханделсблат“. Са друге стране, немачка странка „Зелени“ обећава да ће обуставити изградњу гасовода.

Након два месеца на власти, нова америчка администрација се нашла у ћорсокаку, сматра аутор чланка – увођење нових санкција против учесника у пројекту „Северни ток 2“ има мале шансе за успех. Вашингтон разматра могућност увођења ограничења не само против руских бродова, него и против оператера пројекта – компаније „Норд стрим 2 АГ“. Такав корак би значајно повећао несугласице страна по питању „Северног тока 2“, али чак и Американци сматрају да не би имао много ефекта, наводи се у чланку.

Досадашњи кораци америчке администрације, додаје се, „само су одлагали изградњу гасовода, али је нису обуставили“.

„Увођење санкција против компаније 'Норд стрим 2 АГ' је изузетно опасно“, сматра аутор чланка. Разлог је, како каже, у саставу одбора акционара компаније-оператера на чијем је челу бивши канцелар Немачке, председник управног одбора компаније „Росњефт“ Герхард Шредер, а увођење ограничења против бившег немачког канцелара „незамисливо је у оквиру трансатлантског партнерства“.

Притом, увођење нових санкција такође може интензивирати активност специјалног еколошког фонда који су формирале регионалне власти Мекленбург-Западне Помераније. Тај фонд би, између осталог, требало да штити интересе учесника у пројекту „Северни ток 2“. У том случају није искључено да се и сам фонд нађе на удару америчких санкција, што у суштини значи увођење ограничења против власти немачке земље.

 Застава са логом компаније Норд стрим 2 која води изградњу гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
ОМВ: „Северни ток 2“ је значајан за Европу, дијалог са Америком уместо санкција
Осим тога, таква ситуација може довести до великог политичког скандала „који би пореметио напоре америчког председника Бајдена да оживи трансатлантско партнерство“, закључује „Ханделсблат“.

„Зелени“ обећали да ће обуставити „Северни ток 2“

Са друге стране, немачка партија „Зелени“ у нацрту предизборног програма предлаже да би требало обуставити пројекат „Северни ток 2“.

„Пројекат гасовода 'Северни ток 2' штетан је не само са становишта климатске и енергетске политике, него и са геостратешке тачке гледишта – посебно за ситуацију у Украјини и зато треба да буде обустављен“, наводи се у документу.

Што се тиче ограничавајућих мера ЕУ које су уведене против Русије због Крима и ситуације на истоку Украјине, у документу се наводи да је Брисел формулисао „јасне услове за слабљење санкција“.

„Ми ћемо их се придржавати и, уколико буде потребно, пооштрићемо санкције“, истиче се у нацрту програма „Зелених“.

Такође захтевају да „влада Русије испуни своје обавезе у вези Минских споразума“.

Нацрт предизборног програма странке „Зелени“ требало би да буде одобрен на конгресу у јуну. Избори за немачки Бундестаг, након којих ће у земљи бити формирана нова влада, одржаће се 26. септембра. Странка „Зелени“, која је тренутно у опозицији, има шансе да уђе у састав будуће коалиционе владе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала