Пад ноћног сокола: Историјски доказ злочиначког карактера НАТО агресије

© Sputnik / Стефан ЂурићKњига „Пад ноћног сокола“
Kњига „Пад ноћног сокола“ - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите нас
Сведочанство врхунца борбе „Давида против Голијата“, промоција животне верзије патриотизма, неизбрисив историјски документ, доказ злочиначког карактера НАТО агресије и јунаштва српског народа – све то је књига „Пад ноћног сокола“, која говори о борби српске ПВО против агресора и, пре свега, описује обарање авиона Ф-117А „невидљивог“ код Буђановаца.

Поводом обележавања 22. годишњице почетка НАТО агресије на СРЈ 1999. године, у Руском дому у Београду у петак је одржана промоција књиге на српском и руском језику „Пад ноћног сокола“.

© Sputnik / Стефан ЂурићДео обореног авиона Ф-117А „невидљивог“
Пад ноћног сокола: Историјски доказ злочиначког карактера НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Део обореног авиона Ф-117А „невидљивог“

„Пад ноћног сокола“ у Руском дому

О књизи и догађајима које описује говорили су историчар и уредник издања на руском језику Дејан Ристић, командант 3. ракетног дивизиона ПВО који је оборио авион 1999. године пуковник Золтан Дани, аутор књиге пуковник Славиша Голубовић, али и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и директор Руског дома Јевгениј Баранов.

„Наша јединица, 3. ракетни дивизион у оквиру 250. бригаде, постигла је успехе које смо у овој књизи евидентирали. Шта смо урадили? Подсећање на догађај да смо 27. марта 1999. године оборили то тзв. чудо од невидљиве технологије, ’стелт‘, тактички бомбардер Ф-117А једном ракетом. Нешто касније, 2. маја оборили смо још један авион, који није невидљив, али за нас је то било свеједно. И оног су звали ’невидљивим‘, па смо га оборили. Овог смо оборили гађајући га с две ракете, ’Наталија‘ и ’Живадинка‘. За нас војнике то је један заиста велики историјски догађај и војнички и професионални успех“, истакао је Голубовић и додао да су 20. маја 1999. оборили још један авион, Б-2А, што сматра посебним подухватом.

© Sputnik / Стефан ЂурићКњига је написана у славу живота – пуковник Славиша Голубовић
Пад ноћног сокола: Историјски доказ злочиначког карактера НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Књига је написана у славу живота – пуковник Славиша Голубовић

„Пад ноћног сокола“ садржи квалитетан аналитички део за војнике и историју, 46 ауторизованих текстова непосредних учесника догађаја и других одговорних лица у линији командовања, интервју с пилотом обореног Ф-117А и 270 оригиналних ратних фотографија и илустрација.

„Ова књига приближно треба да објасни како је то било. Замислите, нешто вам се десило јуче, прекјуче. Пробајте да се сетите свега. Нећете успети. Вероватно смо и ми нешто заборавили, али смо се трудили да све оно што је најбитније поновимо и оставимо у овој књизи. Ова књига је, дефинитивно, неизбрисив историјски документ, који ће оставити значајан траг у историји нашег народа. Свакако ће бити прави документ да објасни како смо се спретно, умешно и одлучно супротставили знатно моћнијем агресору, али се нисмо уплашили“, напоменуо је Дани.
© Sputnik / Стефан ЂурићКњига је неизбрисив историјски документ – пуковник Золтан Дани
Пад ноћног сокола: Историјски доказ злочиначког карактера НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Књига је неизбрисив историјски документ – пуковник Золтан Дани

Књига је неколико пута награђивана. Руско издање освојило је међународну награду „Златни витез“ прошле године у Москви, у категорији Историја словенских народа.

„Књига је написана у славу живота. Хтео сам да промовишем животну верзију патриотизма, јер је код нас дуго негована традиција смртоносног родољубља, по коме оно постоји само ако се за отаџбину погине. Слава свим нашим јунацима који су погинули на било којој територији. Они су дали живот за своју земљу. Ја само желим да кажем да смо ми својим борбеним поступцима, знањем, вештином, храброшћу, умешноћу, увежбаношћу успели да непријатељу нанесемо велике губитке, а да сачувамо своје животе. Сматрам да нам треба много живих хероја, јер ову земљу треба и даље чувати. Нама су потребни живи људи, живи хероји, чија ћемо дела и њих саме поштовати. Због тога кажем да је ова књига написана у славу живота, јер само живи људи, живе јединице могу постизати успехе“, нагласио је Голубовић.

© Sputnik / Стефан ЂурићПрипадници српске ПВО који су се борили против НАТО агресора
Пад ноћног сокола: Историјски доказ злочиначког карактера НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Припадници српске ПВО који су се борили против НАТО агресора

Врхунац борбе „Давида против Голијата“

Уредник руског издања Дејан Ристић истакао је да књига сведочи о врхунцу борбе „Давида против Голијата“ од марта до јуна 1999. године, битке за правду и право да се живи у слободи и независности.

„Оно што није записано, као да се није ни догодило. Без обзира што је пред нама артефакт, део тог авиона, књига на српском, а потом и на руском и уз наду да ће уследити издање и на другим светским језицима, неопходан је напор да се од заборава сачува историјска истина, чињенице. С друге стране, ми се данас налазимо уочи 80. годишње великих антифашистичких мартовсих демонстрација, које су код нас добрим делом заборављене. Обарање овог авиона десило се на исти дан. Можда има неке симболике у та два догађаја, та два дана, а то је та потреба малог по броју европског народа да не да на себе, да покуша да упркос свему, изазовима, опасностима пружи снажан оружани отпор“, напоменуо је Ристић и захвалио се издавачкој кући „Византија“.

© Sputnik / Стефан ЂурићПутања лета авиона Ф-117А „невидљивог“ 24. марта 1999. године
Пад ноћног сокола: Историјски доказ злочиначког карактера НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Путања лета авиона Ф-117А „невидљивог“ 24. марта 1999. године

Он је подсетио да за ратне злочине и агресију, која такође спада у ту категорију, нико није одговарао, као и да се дешава да кривци не буду приведени правди у правосудном систему, али да не могу да избегну суд историје.

„Живимо у времену које карактерише култура заборава, а не сећања. Због тога су ова књига, њен аутор и актери овог величанственог догађаја за нас од прворазредног, пресудног значаја. Без искрених и великих пријатеља, ми, припадници малог по броју европског народа тешко да можемо да преживимо на овој геостратешкој ветрометини, коју карактеришу бројне олује и непогоде, а у 20. веку их је било више него што је било потребно“, оценио је Ристић.

© Sputnik / Стефан Ђурић Књига сведочи о врхунцу борбе „Давида против Голијата“ – историчар Дејан Ристић
Пад ноћног сокола: Историјски доказ злочиначког карактера НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Књига сведочи о врхунцу борбе „Давида против Голијата“ – историчар Дејан Ристић

Агресија – једина дефиниција

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко је напоменуо да је књига „Пад ноћног сокола“ доказ који потврђује злочиначки начин и карактер НАТО агресије, као и став и јунаштво Србије и српског народа, чије понашање је било, како је рекао, јуначко и достојанствено.

„Ово је злочиначка агресија са сваке тачке гледишта, моралне, људске, политичке, па и са полазишта међународног права. Нема, не постоји и неће бити другог опредељења, које су нам пружали и настављају да нам пружају ’западњаци‘. Бомбардовање није права реч. Што се Русије тиче, познато је, али наравно желим да потврдим став који смо тада имали, у марту 1999. године, а и пре тога. Ми смо били против и до сада нисмо променили своје мишљење“, подвукао је Боцан-Харченко.
© Sputnik / Стефан Ђурић„Пад ноћног сокола“ је доказ злочиначког карактера НАТО агресије – руски амбасадор Александар Боцан-Харченко
Пад ноћног сокола: Историјски доказ злочиначког карактера НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
„Пад ноћног сокола“ је доказ злочиначког карактера НАТО агресије – руски амбасадор Александар Боцан-Харченко

Он је нагласио да је „агресија“ права и јединствена дефиниција догађаја у СРЈ из 1999. године и додао је председник Србије Александар Вучић рекао истину која „описује све“ и потврђује највећи злочин када је навео да је тада сваког дана убијено бар по једно дете.

„С обзиром на агресију, догађаје после тога, проглашење независности тзв. Косова супротно Резолуцији 1244, ми сматрамо да је решење овог питања могуће само на правном и основу Резолуције 1244, и, наравно, уз признавање овог злочина, преузимање одговорности и кажњавање оних који су одговорни, јер 22 године након тога као да нико не сноси одговорност. Тиме се злочин наставља. Ми не можемо и, наравно, нећемо заборавити те догађаје и велику трагедију“, истакао је Боцан-Харченко.

Након руског амбасадора, окупљенима се обратио и директор Руског дома Јевгениј Баранов:

„Част ми је да видим овакве људе на овој сцени. Золтана знам више година, част ми је што сам се упознао са Славишом. За мене су то прави јунаци. Пре 22 године ти људи су били наша нада. Хвала вам што сте ту“, рекао је Баранов.

© Sputnik / Стефан ЂурићПре 22 године 3. ракетни дивизион био је наша нада – директор Руског дома Јевгениј Баранов
Пад ноћног сокола: Историјски доказ злочиначког карактера НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пре 22 године 3. ракетни дивизион био је наша нада – директор Руског дома Јевгениј Баранов

Промоцији књиге присуствовали су и други припадници војске Србије који су оборили Ф-117А и учествовали у борби против агресора 1999. године. Голубовић се захвалио Боцан-Харченку, Баранову и сарадницима из амбасаде Русије у Србији на томе што су подржали промоцију књиге и омогућили њено одржавање.

На промоцији је представљен и део обореног авиона Ф-117А „невидљивог“.


Погледајте и нову епизоду емисије „Свет са Спутњиком“: Нова НАТО акција са Kосовом – 22 године после

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала