Пољска казнила бродове који учествују у изградњи гасовода „Северни ток 2“

© Sputnik / Екатерина Соловьева / Уђи у базу фотографијаЦеви за гасовод "Северни ток 2" у немачкој луци Засниц
Цеви за гасовод Северни ток 2 у немачкој луци Засниц - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите нас
Пољска је увела санкције против два брода, која су укључена у изградњу гасовода „Северни ток 2“, преноси портал „Бизнис алерт“, позивајући се на заменика министра за инфраструктуру те земље Гжегожа Витковског.
Како је саопштио, ради се о бродовима „Кребс гео“ и „Кребс џет“ немачког бродовласника, који су регистровани у Поморској комори Гдањска.

Према речима министра, њихови документи сада нису валидни и сматраће се објектима који крше санкцијa, уведених против руског гасовода. Витковски је истакао да ниједан брод, који плови под пољском заставом, не може да угрожава економске интересе Варшава, додајући да Пољска не жели да има икакве везе са наведеним објектима.

„Није нам битно шта превозе уколико то не угрожава економске интересе наше државе. Та два брода су у последње време активирала рад на изградњи 'Северног тока 2'. Од петка ти бродови не би требало да се појављују у пољским водама. У супротном, имамо право да их задржимо на провери“, прецизирао је пољски министар.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала