Русија: Вакцина „ЕпиВакКорона“ отпорна на све мутације короне

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против вируса корона "ЕпиВакКорона" центра "Вектор"
Руска вакцина против вируса корона ЕпиВакКорона центра Вектор - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите нас
Руски научни центар за вирусологију и биотехнологију „Вектор“ прати све познате мутације вируса корона – оне не утичу на имуни одговор који формира руска вакцина „ЕпиВакКорона“, рекао је директор Одељења за зоонотске инфекције и грип центра „Вектор“ Александар Рижаков.

Према његовим речима предност пептидне вакцине је у њеној основи, а то су безбедност, могућност вишеструке ревакцинације, као и отпорност на мутације.

„Пажљиво пратимо све познате мутације вируса корона. То су британски, јужноафрички, бразилски, калифорнијски сој. Они ни на који начин не утичу на имуни одговор који се формира помоћу наше вакцине“, рекао је Рижиков за телевизију „Русија 24“.

Према његовим речима, у пролеће прошле године, када су правили вакцину, научници центра „Вектор“ радили су и до 15 часова дневно.

До данас су у Русији регистроване три вакцине против вируса корона –„Спутњик Ве“ (Sputnik V), „ЕпиВакКорона“ и „КовиВак“.

Руска служба за санитарни надзор и контролу („Роспотребнадзор“) раније је саопштила да је током прве и друге фазе клиничких испитивања вакцина „ЕпиВакКорона“ показала стопостотну ефикасност. Почетком марта је саопштено да је вакцина одобрена за употребу и међу особама старијим од 60 година.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала