Сателитски снимак приказао како се гигантски брод заглавио између Истока и Запада /видео/

© AP Photo / ©Maxar Technologies Брод "Евер гивен" насукан у Суецком каналу
 Брод Евер гивен насукан у Суецком каналу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите нас
Сајт „Весел фајндер“, који прати кретање пловила, објавио је сателитски снимак који приказује моменат када се гигантски брод са контејнерима „Евер Гивен“ дијагонално заглавио у Суецком каналу, блокирајући кључни пловни пут за глобални бродски промет између Истока и Запада.

Евер Гивен“, брод под заставом Панаме који превози терет између Азије и Европе, дугачак 400 и широк 59 метара, насукао се у уторак у уском, вештачком каналу који дели континенталну Африку од Синајског полуострва.

Брод се насукао на отприлике шест километара северно од јужног улаза у канал, у близини града Суеца, у делу канала где је саобраћај једносмеран.

Прамац брода додирује источни зид канала, док му је крма прислоњена уз западни зид. Ово је догађај без преседана у 150 година дугој историји канала, кажу стручњаци.

Управа Суецког канала поставила је неколико реморкера у покушају да ослободи масивно пловило, укључујући и специјализовани пловећи багер који може да премешта 2.000 кубних метара материјала сваког сата.

Морнарица Сједињених Америчких Држава на Блиском истоку планира да данас пошаље групу својих стручњака у Суецки канал како би пружили саветодавну помоћ локалним властима у покушају ослобађања брода, потврдили су амерички званичници.

„Евергрин“, велика тајванска бродарска компанија која управља бродом, саопштила је да је „Евер Гивен“ савладао јак ветар док је улазио у канал из Црвеног мора, али да ниједан од његових контејнера није потонуо.

И управа Суецког канала је за инцидент окривила лоше време.

Блокада је проузроковала проблеме глобалној трговини. Кроз канал пролази око 10 одсто светске трговине, а од посебног је значаја за транспорт нафте. Затварање би такође могло утицати на испоруке нафте и гаса у Европу са Блиског истока.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала