Враћен украдени крст са споменика Стефану Немањи

© Sputnik / Стефан ЂурићСпоменик Стефану Немањи на Савском тргу у Београду
Споменик Стефану Немањи на Савском тргу у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите нас
Крст који је раније данас украден са споменика Стефану Немањи је враћен.

Вршилац дужности секретара за послове Комуналне милиције Иван Дивац изјавио је да је за сада непознати мушкарац у поподневним сатима откинуо део крста.

То су, према његовим речима, приметили припадници комуналне милиције који су били у близини, пренео је „Телеграф“.

„Комунални милиционери су заједно са припадницима полиције и припадницима обезбеђења кренули за њим. Приликом бежања, он је одбацио део крста који је откинуо, а који су узели припадници комуналне милиције и предали служби обезбеђења споменика. Особа која је оштетила споменик је побегла“, рекао је Дивац.

Он је нагласио да ће комунална милиција и у наредном периоду наставити са појачаним обиласком споменика Стефану Немањи у циљу одржавања комуналног реда.

Оштећен рељеф у доњој зони споменика

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић прецизирала је да је оштећен рељеф у доњој зони споменика.

„Аутор споменика, руски уметник Александар Рукавишњиков, сложеним вајарским и ликовним техникама обрадио је спољашње површине свог дела. Свако оштећење захтева комплексан конзерваторски захват. Изузетно детаљан рељеф лозе Немањића био је предмет вандалског чина. Рељефи су значајан ликовни елемент овог споменика, али и својеврсна илустрација најзначајнијих симбола нашег постојања. Забрињава чињеница да је неко спреман на овакав акт“, рекла је Јелена Медаковић.

Она је истакла да смо сведоци целодневне, неретко и ноћне посете споменику.

„Хиљаде презадовољних грађана се фотографише испред, а ми са задовољством омогућавамо свакодневна бесплатна стручна вођења. Срећни смо због огромне посећености и емоција које посетиоци гаје према делу Рукавишњикова. Комунална полиција и неколицина присутних момака успели су да вандалу одузму поломљени орнамент. Испред Музеја града Београда и у своје име изражавам најоштрију осуду овог инцидента“, казала је Медаковићева.

Портал је раније о овом инциденту известио позивајући се на очевице који мисле да је у починилац био мигрант.

Девојка која се ту затекла изјавила је да је мушкарац прво кружио око споменика, а потом кренуо да чупа део крста.

„Видели смо да нешто покушава да сломи. Било је људи около, он је откинуо део крста. Одмах је неко викнуо: ‘Шта радиш то?’, а он је кренуо да говори: ‘I am sorry’ (Жао ми је). Тада су двојица момака кренула ка њему и он је почео да бежи“, казала је девојка.

Подсетимо, споменик Стефану Немањи, који је висок 24 метра и тежак 68 тона, откривен је на Савиндан, 27. јануара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала