Блинкен: „Северни ток 2“ неће посвађати чланице НАТО-а

© REUTERS / Pool / Olivier HosletАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Партнери из НАТО-а, у овом тренутку, блиско сарађују у свим важним сферама, без обзира на неслагање по питању гасовода „Северни ток 2“, изјавио је државни секретара САД Ентони Блинкен.
„Сматрамо да је изградња гасовода лоша ствар, и нама је било важно да то, непосредно, пренесемо, нашем партнеру – Немачкој. И то сам и урадио. И Конгрес има то мишљење. Према америчком закону, увели смо санкције компанијама које учествују у изградњи и покушавају за заврше цевовод. Дали смо јасно до знања да ћемо то наставити (пооштравати санкције)“, рекао је Блинкен.

Шеф Стејт департмента сматра да је главни предмет забринутости, како САД тако и њених савезника из НАТО-а „агресивно понашање Русије“. Он је нагласио да ће америчка администрација предузети неопходне мере. Међутим, он није навео о каквим мерама се ради.

Подсетимо, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг изјавио је раније да односи Русије и НАТО остају сложени и да је НАТО узнемирен због „агресивног“ понашања Русије. Према његовим речима, Русија наводно дестабилизује ситуацију у суседних државама, укључујући Украјину, Грузију и Молдавију, а такође јача војну моћ од Балтичког до Црног мора и од Блиског истока до Средоземља, као и на Арктику.

Грушко је реаговао и на изјаву Столтенберга да у НАТО постоје несугласице по питању пројекта „Северни ток 2“ али да Алијанса може да буде платформа за разматрање тог питања. Грушко каже да НАТО никакве везе нема са пројектом гасовода.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала