Да ли опасност долази из океана: Откривене бактерије које људски имуни систем не може да види

© AP Photo / David GoldmanПацифик
Пацифик - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Бактерије нађене у Тихом океану, на великој дубини, демантовале су једно од најважнијих начела имунологије. Ове бактерије људски имуни систем уопште не препознаје и оне су за њега потпуно невидљиве.

То је у потпуној супротности са једним од основних имунолошких правила - да је људски имуни систем еволуирао тако да може да препозна сваки микроб који уђе у организам, како би спречио ширење оних који представљају опасност, пише „Лајвсајенс“.

Шимпанзa - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Научници забринути због новооткривене бактерије која убија шимпанзе – може да пређе на људе

„Идеја је била да имуни систем не интересује да ли нешто представља опасност или не, већ га се само реши. Али нико до сада није тестирао да ли је то тачно“, каже Џонатан Каган, имунолог из Бостонске дечје болнице, један од вођа истраживања чији су резултати објављени у часопису „Сајенс имунолоџи“.

Да би тестирали ово начело, истраживачи су пронашли бактерију која раније није долазила у контакт са имуним системом сисара. За потрагу за бактеријом изабрали су део Пацифика недалеко од острва Феникс на Кирибатима.

„Ради се о подручју дубине 4.000 метара, на ком не живе сисари. То је било добро место да нађемо бактерију која је потпуно другачија од оних које живе на копну“, рекао је Ранди Ротџан, један од аутора студије.

Научници су, уз помоћ подморнице на даљинско управљање, узели узорке воде, сунђера, морских звезда и седимената, са којих су узели 50 различитих бактерија. Потом су их изложили ћелијама имуног система људи и мишева.

Открили су да ћелије имуног система нису препознале 80 одсто микроба, углавном рода моритела. Ћелије узете са коштане сржи сисара уопште нису виделе те бактерије.

„То нам говори да имуни систем препознаје микробе који живе око нас и да су заједно еволуирали. Уколико бисте изложили људски имуни систем другачијем окружењу, он не би препознао многе микробе“, каже Каган и додаје да је, на пример, могуће да имуни систем неке животиње која живи у дубинама океана, не би препознао бактерију ешерихија коли, која је уобичајена за људско окружење.

Иако њихова способност да измакну имуном систему изазива језу, научници верују да бактерије из морских дубина не представљају претњу за инфицирање људи.

„Прво, оне нису еволуирале тако да могу да избегну имуни систем сисара, па би њихова патогеност била инцидентна. Друго, температура, притисак и хемијско окружење нашег тела је толико другачије од оног у океану, где иначе живе, да би тешко могле да опстану ван свог природног окружења“, наводи Ротџан.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала