Екстремно редак метал оставља све за собом – па и биткоин

CC BY 2.0 / Непознат / Иридијум
Иридијум - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Постоји један метал који ове године оставља сва добра – па чак и биткоин – за собом, у прашини. За инвеститоре је куповина прави изазов.

Вредност иридијума, једног од најређих племенитих метала који се добија као нуспродукт копања платине и паладијума, порасла је за 131 одсто од почетка јануара, далеко надмашујући раст биткоина од 85 одсто.

До скока је дошло због поремећаја у снабдевању у протеклих годину дана, те растуће потражње на пољу производње електронских екрана, саопштила је „Хераус груп“, преноси Б92.

Са тржиштем које је много мање од оних која имају његови познатији сестрински метали, питања производње могу имати велики утицај на цене.

Кладити се на њега такође је тешко, јер потражњом доминирају индустријски корисници.

Иридијумом се не тргује на берзи или путем фондова, купци на мало ограничени су на неколицину дилера, а неколико главних инвеститора који улажу у њега одлазе директно код произвођача.

„Време испоруке је предуго да би се понуда правовремено повећала. Једино краткорочно решење су веће цене да се људи натерају да продају своје постојеће залихе“, рекао је Џеј Татум, менаџер компаније „Валент асет манаџемент“.

Према подацима компаније „Џонсон Метју“, цена иридијума, који се такође користи у производњи свећица, попела се на 6.000 долара за унцу (мање од 30 грама). То га чини више од три пута скупљим од злата.

Део привлачности иридијума долази због ограниченог улагања у производњу платине, која се у великој мери користи у ауто-катализаторима, док инвеститори вагају потенцијално повећање потражње за платином и нове технологије базиране на водонику.

Мала понуда такође је припомогла да се повећају цене осталих платинских метала.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала