Крим подноси тужбу против тројице Украјинаца због блокаде у водоснабдевању

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКанал за наводњавање и водоснабдевање изграђен 1961-1971. за снабдевање водом сушних територија Херсонске и Кримске области.
Канал за наводњавање и водоснабдевање изграђен 1961-1971. за снабдевање водом сушних територија Херсонске и Кримске области. - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Против тројице држављана Украјине биће поднета тужба за блокаду у водоснабдевању Крима, изјавио је шеф кримског парламента Владимир Константинов.

„Полазимо од тога да ће тужба бити поднета против тројице држављана Украјине који су више пута, укључујући и у медијима, изјављивали да су умешани у организацију блокаде у водоснабдевању, која би требало да се квалификује као покушај геноцида и физичког уништења људи“, рекао је Константинов за Спутњик.

Према његовим речима, ради се о бившим посланицима Врховне раде Украјине Андреју Сенченку и Рефату Чубарову, као и о садашњем посланику – Мустафи Џемиљову. При томе су Чубаров и Џемиљов такође лидери Меџлиса кримско-татарског народа – организације која је у Русији препозната као екстремистичка и забрањена.

Крим - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Крим тужи Украјину: Блокада полуострва вам неће проћи некажњено

Осим тога, Константинов је нагласио да је и претходно и садашње руководство Украјине, које је пре седам година одобрило затварање Севернокримског канала и наставља политику недозвољавања снабдевања Крима водом, такође одговорни за блокаду водоснабдевања.

Проблем са водоснабдевањем

Раније је Украјина покривала до 85 одсто потреба полуострва за свежом водом преко Севернокримског канала који води од Дњепра, али је након поновног уједињења Крима са Русијом потпуно прекинула снабдевање. Питање је решавано црпљењем воде из подземних извора и природних резервоара, који су током протекле године постали плитки због ретких падавина.

Симферопољ и 39 оближњих насеља од краја августа прошле године пребачени су на шеме испорука водом: у основи – шест сати дневно. Одмаралиште Јалта са 31. суседним насељем живи у истом режиму од средине децембра (а уколико воде има у додатним изворима, водопадима и рекама, онда је становништво добија без престанка).  

Крим се поново ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије. Украјина сматра Крим својом привремено окупираном територијом, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала