Путин објаснио зашто се није вакцинисао пред камерама

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин објаснио је зашто није следио пример неких светских лидера и није се вакцинисао против ковида 19 јавно: не треба се мајмунисати, ако неко жели да лажира, то није тешко учинити приказивањем вакцинације пред камерама.

„Зар треба да се мајмунишемо? Да обавезно радимо оно што неко други негде ради? Не бих рекао“, рекао је Путин у интервјуу за телевизију „Русија 1“, одговарајући на питање зашто нема ниједног снимка његове вакцинације, док су многи лидери земаља током вакцинације „договарали готово фото и видео сесије“.

„Уосталом, ако на таквом нивоу неко жели да тамо нешто фалсификује, да некога превари, то није тешко учинити. Можете показати ову инјекцију, а заправо убризгати физиолошки раствор, или било шта друго – кефир, некакав сок од поморанџе... Шалим се, наравно, просто витамине. Али то није озбиљно, по мом мишљењу“, додао је председник Русије.

Руски лидер ове недеље се вакцинисао против вируса корона. За сада се не зна коју је од три руске вакцине примио.  

Путин је за телевизију испричао да након вакцинације није имао температуру, али га је „сутрадан мало ломило“ и болело место убода.

„Првих 5 сати заиста ништа, а онда када сам некако подигао руку... Примио сам у леву руку – нисам осећао бол, не, само неку непријатност. Ако сада притиснем то место и даље помало осећам. И то су нежељени ефекти“, рекао је шеф државе.

Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Путин: Очекивао сам неке нус-појаве после вакцине, држао сам топломер поред кревета /видео/

Он је додао да је „за сваки случај ставио топломер на ноћни сточић када је легао да спава“, а када је ујутру устао и измерио температуру, она је била нормална.

Само лекар зна којом вакцином се вакцинисао

Руски председник рекао је да намерно не говори којом се од три руске вакцине против ковида вакцинисао и да то зна само његов лекар.

„Једном од наше три вакцине. Замолио сам колеге да не говоре о томе, заправо, ни не говорим им, чак ни не знају. Зна само мој лекар који ми је дао ову вакцину“, објаснио је Путин.

„Не знају ни Татјана Голикова (вицепремијерка), ни (директор Роспотребнадзора Ана) Попова. Никоме то не говорим. То је једна од наше три вакцине“, додао је председник.

Руски лидер је истакао да су све три руске вакцине на нивоу најбољих светских модела и тренутно су најбоље, као и да је „потребно да сваки човек донесе такву одлуку за себе, разговара са лекаром, специјалистом“.

„Наше вакцине, кажем то са увереношћу, најбоље су према сва три главна показатеља“, додао је Путин.

Он је објаснио да су све три руске вакцине против вируса корона приближно једнаког квалитета, једна од њих траје мало дуже, једна има нешто нижи ниво заштите, али је мекша.

Имунитет становништва до краја лета

Руски председник рекао је и да ће, према тренутној стопи вакцинације, колективни имунитет у Русији бити достигнут до краја лета и, чим се то постигне, моћи ће да се разговара о укидању ограничења.

Одмор председника Руске Федерације В. Путина у Сибиру - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Кремљ: Само Путин и његов лекар знају коју вакцину је примио руски лидер

„То ће се догодити и ту већ морамо да саслушамо стручњаке, то је већ речено, након што се створи колективни имунитет становништва. Да би се то догодило, треба вакцинисати око 70 одсто одраслог становништва. Ако се буде ишло истим темпом као и сада, мислим да би на лето, до краја лета, требало да достигнемо такве показатеље“, закључио је Путин.

У Русиј су регистроване три вакцине против вируса корона. Прву од њих, „Спутњик Ве“, развио је Центар „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције на основи добро проучене платформе хуманих аденовируса. Другу вакцину, „ЕпиВакКорона“, направио је Државни научни центар за вирологију и биотехнологију „Вектор“ на основу пептидних антигена. Трећи препарат за превенцију ковида 19 је „КовиВак“ са целим вирионом, који је израдио Савезни научни центар за истраживање и развој имунобиолошких препарата „Чумаков“ Руске академије наука.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала