Синофарм: Проценићемо да ли је потребна и трећа доза

© AP Photo / Esteban FelixЗдравствени радник припрема дозу вакцине Синовак
Здравствени радник припрема дозу вакцине Синовак - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Кинеска национална фармацеутска група „Синофарм“ процениће, на основу резултата треће фазе клиничких испитивања добијених из иностранства, да ли ће након две примљене дозе вакцине бити потребна и трећа, рекао је директор те компаније.

Регулатори и компаније које су развиле вакцине разматрају да ли су неопходне допунске дозе услед забринутости да би нове верзије вируса корона могле да ослабе заштиту вакцина направљених за старије сојеве, пренео је Ројтерс.

„Досадашњи прелиминарни резултати показали су да појачивач вакцинације може ефикасно повећати неутралишуће антитело титра и постојаности антитела, а такође, ефикасно побољшавају способност вакцине да се одупре мутацијама“, рекао је Џанг Јунтао, потпредседник Кинеске националне Биотек групе, подружнице „Синофарма“.

Антитела која су покренуле две дозе вакцине против ковида 19 из компаније „Синофарм“ имају „прилично добар“ неутралишући ефекат на варијанте пронађене у Великој Британији и Јужној Африци, као и на неколико других, рекао је Џанг, позивајући се на резултате лабораторијских тестова после узимања узорака крви од учесника клиничког испитивања, преноси Танјуг.

Лабораторијско тестирање је у току за варијанте пронађене у Бразилу и Зимбабвеу, рекао је Џанг.

Ефекат антитела индукованих вакцином „Синовак Биотек“ опао је у односу на варијанту идентификовану у Јужној Африци, док је ефекат против варијанте пронађене у Британији остао сличан оном против старије варијанте из Вухана, рекао је Џијао Кијанг, генерални директор „Синовак лајф сајансис“ на конференцији за новинаре.

„Синовак“ увози варијанту из Бразила за истраживање и развој вакцина, а радови по мери јужноафричке варијанте већ су започели, рекао је Џијао.

Корелација између нивоа антитела и ефикасности вакцине није била одмах јасна, рекао је портпарол „Синовака“.

Ова компанија је такође тестирала и трећу дозу у клиничким испитивањима рађеним у Кини, где су учесници у испитивању примили трећу дозу око осам месеци након што су примили другу.

Јужноафричка варијанта могла би представљати већу опасност од осталих на основу одговора антитела.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала