Све активније залагање немачких савезних држава за куповину руске вакцине

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПроизводња вакцине "Спутњик Ве"
Производња вакцине Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Немачке савезне државе све чешће позивају да се руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) примени у борби против пандемије, преноси немачка телевизија „Ерсте“.

Премијер Баварије Маркус Зедер се у суботу заложио за то да се што пре донесе одлука о примени „Спутњика Ве“. Политичар је рекао би Европска унија што пре требало да добије приступ максималном броју вакцина. Мишљење Зедера подржао је и његов колега из Тирингије Бодо Рамелов.

Према наводима телевизије, Рамелов је рекао да у западном делу Немачке постоје одређене идеолошке предрасуде према руској вакцини.

С тим у вези, он је осудио предрасуде према „Спутњику Ве“ и назвао их неразумним.

Залажем се за 'Спутњик Ве', не зато што је та вакцина произведена у Русији, већ јер сматрам да би требало да купимо све доступне вакцине“, преноси „Ерсте“ речи политичара.

Он је додао да би производња „Спутњика Ве“ могла да се успостави у једној од баварских фабрика недалеко од Аугзбурга.

Телевизија подсећа да је на територији ЕУ тренутно одобрена примена вакцина четири произвођача: „Фајзер“, „Астра Зенека“, „Џонсон и Џонсон“ и „Модерна“. Што се тиче „Спутњика Ве“, Европска агенција за лекове (ЕМА) тренутно врши проверу руског препарата.

Подсетимо, Европска агенција за лекове започела је проверу руске вакцине 4. марта. Извор упознат са процесом саопштио је да би одлука о коначном одобрењу могла бити донета у мају.

Немачка влада је више пута изражавала своју спремност за примену руске вакцине. То је подржао и немачки министар здравља Јенс Шпан, који није искључио могућност примене „Спутњика Ве“ у Немачкој без одобрења ЕМА.

Исто мишљење је недавно изнела и немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Потребно је да унутар ЕУ искористимо све вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове. Лично сам за то да се поруџбина направи на нивоу Уније, међутим, ја не видим никакве назнаке да ће се то догоди, због чега ће Немачка морати то да уради самостално. То је изводљиво и ми ћемо то урадити“, рекла је Меркелова раније.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала