Kомандант украјинске војске не искључује офанзиву на Донбас

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Vadim Kovalov / War UkraineУкрајински војници на линији разграничења у Донбасу
Украјински војници на линији разграничења у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Врховни командант оружаних снага Украјине Руслан Хомчак изјавио је, да Кијев разматра све опције на истоку земље, укључујући и офанзиву.
„Да ли ћемо кренути у офанзиву? Наравно да постоји могућност. Украјинска војска мора бити спремна, њен главни задатак је одбрана територијалног интегритета и независности наше државе. Да бисмо испунили овај задатак, морамо бити спремни за напад, одбрану и маневарске акције. Дању и ноћу, зими и лети - под било којим условима. Наравно, припремамо се за офанзиву. Имамо искуства у ратовању на истоку Украјине“, рекао је Хомчак у интервјуу листу „Гордон".
Председник Украјине Владимир Зеленски на седници Врховне раде - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Украјина против преговора Путина, Макрона и Меркелове - без Зеленског

Он је навео да украјинска војска узима у обзир различите опције. Говорећи о могућности офанзиве, Хомчак је рекао да су данас његови потчињени „спремни, пре свега, психолошки“. Додао је да ће у том случају „много цивила умрети у Доњецку и околини“.

Подсетимо, Крим је постао део Русије после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала