Бивши фудбалер планирао да илегално пренесе у Украјину делове за С-300

© PixabayФудбалска лопта
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Бивши украјински фудбалер Василиј Василенко, који је оптужен за шпијунажу, покушао је да у Украјину пренесе делове за противваздушни ракетни систем С-300, саопштила је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ).
„Василенко је прикупљао тајне информације о оружаним снагама Русије, чије би пласирање у иностранству нанело штету безбедности земље. Крајем 2019. године Василенка су ухапсили сарадници ФСБ-а док је примао серију компонената за ПВО систем С-300 у интересу државног концерна „Укроборонпром“, навели су у ФСБ-у.

У децембру је Московски суд осудио Василенка на 12 година затвора. Рочишта су одржана иза затворених врата. Тужилац је тражио да му се одреди 16 година затвора.

Бивши фудбалер се изјаснио да није крив.

Данас је Први апелациони суд прогласио пресуду легалном.

ФСБ је нагласио да су током истраге прикупљени „исцрпни докази о шпијунажи страног држављанина“. Како је саопштио извор Спутњика, Василенко је ухапшен 2019. године у Москви, приликом покушаја кријумчарења тајне војне опреме по налогу „украјинске компаније, која је повезана са Министарством одбране Украјине“.

Украјински дефанзивац Василенко играо је за фудбалски тим „Дружба“ из Бердјанска, за Мелитопољски „Торпедо“ и „Таврију“ из села Новотроицк. Бивши саиграчи Василенка су саопштили да је по завршетку спортске каријере радио као дечји тренер.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала