Косово није држава чак ни у виртуелном свету: Срби подижу своју заставу

CC0 / PublicDomain / Србија и Косово
Србија и Косово - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Колико год се трудила да то докаже, такозвана "Република Косово" није држава - чак ни у виртуелном простору. Док лобирањем покушава да се избори за свој интернет домен, млади Срби са Космета оснивају прву хостинг фирму која ће издавати домаће домене са српском ознаком. Истицање наше заставе и на интернету треба да покаже да је Косово Србија.

У покушају да Косово прогласе независном државом, албански лобисти већ годнама се боре да добију домен (.ks) или (.ks), међутим, безуспешно. Чак и институције у Приштини, као што је Влада Косова, имају интернет адресе које су за озбиљне кориснике глобалне мреже информација чак и помало неозбиљне (www.rks-gov.net). Ознака "rk" која упућује на то да је реч о "Републици Косово" увек је представљена уз друге знакове.

Косово је Србија и у виртуелном свету

Милан Марјановић из "Дигиталне Србије" за Спутњик открива да албански лобисти раде све како би се домогли домена. Затражили су га од АЈКАН-а (ICANN), светске интенет корпорације која је у почетку радила под окриљем Владе САД, а данас је непрофитна организација одговорна за протокол на интенету у целом свету, па тако и за адресе, односно кодове земаља.

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIДомен на интернету је лична карта, потврда да држава постоји, такозвано Косово није га добило.
Косово није држава чак ни у виртуелном свету: Срби подижу своју заставу - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Домен на интернету је лична карта, потврда да држава постоји, такозвано Косово није га добило.

"Албанци не могу тек тако да добију домен, јер је у тој организацији јако пуно држава које нису признале Косово. У њој су све државе света које учествују у било каквим активностима на интернету. Нису им одобрили, јер то је отприлике као што у Уједињеним нацијама нису све чланице признале Косово као државу, тако је и овде, само што је у питању одлука о интернет постојању, домену", објашњава Марјановић.

Косово без домена 

Он додаје да је за Србију изузетно важно да такозвано Косово никада не добије домен "rk" ili "ks", али и да се то неће дестити докле год будемо вршили притисак, не само у реалном, већ и у виртуелном свету. Организација у којој ради и Хуманитарна организација "Косовско Поморавље" нашли су нови начин како да то ураде.

Након отварања прве интернет продавнице "Купуј са Космета", оснивају хостинг компанију која ће се бавити и продајом домаћих домена (.rs, co.rs, .срб), управо са Косова и Метохије.

"Врло је важно да забодемо нашу заставицу на Космету и да то види цео свет. Поента је да тамо имамо домене са наше територије. Они за сада могу да забијају заставице само у Албанији, на нашој територији не. Кад погледате цео свет, мапу света који користи интернет, кад обележите ту територију, то је као да смо купили острво у Океанији и заболи нашу заставицу, то је онда српска територија. Јесте виртуелна, али је практично наша. Исти је случај са Косовом и Метохијом", истиче Марјановић.

© Unsplash/Glenn Carstens-PetersИнституције у Приштини, па и Влада Косова, имају интернет адресе које су за озбиљне кориснике глобалне мреже информација чак и помало неозбиљне.
Косово није држава чак ни у виртуелном свету: Срби подижу своју заставу - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Институције у Приштини, па и Влада Косова, имају интернет адресе које су за озбиљне кориснике глобалне мреже информација чак и помало неозбиљне.

Заболи заставицу Србије

Хостинг компанија у оснивању практично ће бити прва српска фирма која се бави интернет пословањем на Косову и Метохији, објашњава за Спутњик Никола Васић из Хуманитарне организације "Косовско Поморавље".

"Наша фирма ће бити домаћин свима који желе да покрену сајт, ту ће моћи да купе простор на серверу, национални, али и друге домене. Та услуга се плати и касније обнавља. Ова фирма је значајна из два разлога, први је стратешки, да забодемо заставицу са националним доменима Србије на територији Косова и Метохије, а други, ту ће радити млади из овог краја, са територије целог Косова и Метохије", каже Васић.

Он подсећа да су хостинг домени у 21. веку неопходни за било коју врсту пословања, а посебно дигиталног. Изузетно су важни за оне који раде са иностранством, а таквих фирми је све више. За сваку је важан домен земље из које долази, он је део личне карте компаније или организације, медија. Истовремено, на Косову и Метохији постоји велика потреба за бржим развојем ИТ сектора.

Помоћ је неопходна

Да би будућа компанија могла да дели српске домене са Косова, мора да их купи од РИНДС-а, Регистра националних интернет домена Србије. Није реч о великом новцу, али новца на Косову и Метохији нема. У "Косовском Поморављу", надају се да ће им помоћи управо ова невладина организација.

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаРуски домен на интернету
Косово није држава чак ни у виртуелном свету: Срби подижу своју заставу - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Руски домен на интернету

"Видећемо да ли постоји могућност донације или ћемо тражити помоћ људи добре воље који су у могућности да нам помогну, јер је ово стратешки много важно. Помоћ свих институција и појединаца добро би нам дошла, не само за куповину домена, већ и за набавку опреме, ово је озбиљан посао, свака помоћ у виду донације би нам значила", каже Васић и истиче да је управо Регистар националних интернет домена Србије био спонзор опремања канцеларије ове хуманитарне организација која делује на Косову и Метохији.

Држава се није на време сетила

Оба наша саговорника жале што се држава раније није сетила да може на овај начин да утиче на лобирање у сајбер простору, да помогне да српски домени светле на интернету са Косова и Метохије, али то је сада прошлост. Сигурни су да ће наћи новац да откупе српске домене и продају их из јужне покрајине.

Доказ да се оваквим малим пројектима може учинити много је њихов претходни пројекат "Купуј са Космета". Иако је продаја због корона вируса нешто мања него на почетку рада сајта, уз помоћ наше дијаспоре, ушли су у процедуру за извоз домаћих производа са Косова и Метохије у Сједињене Америчке Државе.

Биће то први пут да се српски производи са Косова пласирају на америчко тржиште.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала