Нафта у замену за вакцине: Мадуро покренуо необичну иницијативу

© Sputnik / Каролина Кабрал / Уђи у базу фотографијаПредседник Венецуеле Николас Мадуро
Председник Венецуеле Николас Мадуро - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Венецуелански председник Николас Мадуро покренуо је необичну иницијативу. Он је дошао на идеју да се испоруке вакцина против вируса корона у Венецуелу плаћају нафтом, јер су земљи „везане руке“ због америчких санкција.
„Данас сам одобрио испоруке нафте у замену за вакцине. Венецуела има танкере за превоз нафте и клијенте који купују нафту, па бисмо могли да пошаљемо део произведене нафте за куповину неопходних вакцина“, изјавио је политичар за телевизију „ВТВ“.

Према речима Мадура, званични Каракас предузима правне и судске мере како би ослободио средства замрзнута на државним рачунима у другим земљама посредством санкција ради плаћања вакцина у оквиру међународног механизма „Ковакс“. Међутим, како је рекао, на тај начин ће бити омогућено добијање свега 20 одсто неопходне количине препарата.

Заставе САД и Венецуеле - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2020
Захарова: Америка санкцијама против Венецуеле блокирала више од 116 милијарди долара

Други начин снабдевања становништва вакцинама је плаћање нафтом, објаснио је председник и истакао да је Венецуела спремна на то и да никога не намерава да моли.

Потпредседница Венецуеле Делси Родригез изјавила је у среду да се у страним банкама чува више од седам милијарди долара којима власти земље не могу да приступе због санкција Сједињених Америчких Држава и њених савезника.

С тим у вези, Мадуро је нагласио да, уколико влада не успе да обезбеди ослобађање својих ресурса како би платила вакцине, пронаћи ће потребна средства из других извора.

Према званичним подацима, број потврђених случајева оболелих од вируса корона је у Венецуели премашио 156.000, а преминуло је 1.555 особа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала