После 23 века тишине: Војска сенки спремна да открије своју последњу тајну /фото/

© pixabay.comВојска сенки, ратници сенки, глинени ратници
Војска сенки, ратници сенки, глинени ратници  - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Још од када је група кинеских сељака из покрајине Шанси 29. марта 1974. док је копала бунар, први пут случајно открила Ратнике сенки или Глинене ратнике – огромна војска од теракоте буди пажњу јавности због свог изгледа, величине и бројности.

Научници се од онда питају да ли је могуће да су сви ратници рађени на основу стварних људи или је једноставно била реч о „шаблону“ па су детаљи као што су фризура, облик носа или ушију урађени насумице како би се разликовали, пише „Дејли мејл“.

Ову, „последњу тајну“ древних кинеских ратника изгледа да је решила савремена наука.

Експерти су 2014. године направили 3Д компјутерске моделе статуа фокусирајући се на њихове уши јер се овај део људског тела сматра јединственим скоро као отисак прста. Након много истраживања и упоређивања, на основу ових модела, научници сада тврде да је сваки од преко 7.000 војника моделован према стварној особи јер нису пронађена два иста уха.

© pixabay.comРатници Сенки или Глинени ратници представљају колекцију од преко 7.000 скулптура војника и коња направљених од глине.
После 23 века тишине: Војска сенки спремна да открије своју последњу тајну /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Ратници Сенки или Глинени ратници представљају колекцију од преко 7.000 скулптура војника и коња направљених од глине.
„На основу почетног узорка, армија од теракоте изгледа као серија портрета стварних ратника“, изјавио је археолог Маркус Мартинон-Торес који са својом екипом ради на локалитету недалеко од града Сјен, у провинцији Шанси у Кини.

Ратници Сенки или Глинени ратници представљају колекцију од преко 7.000 скулптура војника и коња направљених од глине, која је нађена у гробници првог кинеског цара, Ћин Ши Хуанга. Све скулптуре имају природну величину. Колекција скулптура се налазила у гробници и била је закопана заједно с првим кинеском царем, Ћин Ши Хуангом, који је ујединио Кину 221. године пре нове ере.

© pixabay.comСвака од скулптура је јединствена. Не постоје две идентичне.
После 23 века тишине: Војска сенки спремна да открије своју последњу тајну /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Свака од скулптура је јединствена. Не постоје две идентичне.

У време кад је цар Ћин Ши Хуанг био сахрањен, скулптуре су покопане заједно с њим, јер се веровало да ће тако и након смрти цар имати војску којом заповеда. Скулптуре гледају ка истоку и налазе се у борбеној формацији.

Свака од скулптура је јединствена. Не постоје две идентичне. Све скулптуре су наоружане. Неке имају лукове и стреле, али ту су и копља, мачеви… Оружје је у време открића било још увек прилично оштро.

Године 1987. УНЕСКО их је прогласио светском баштином, преноси „Историјски забавник“.

© pixabay.comНаучници тврде да је сваки од преко 7.000 војника моделован према стварној особи јер нису пронађена два иста уха.
После 23 века тишине: Војска сенки спремна да открије своју последњу тајну /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Научници тврде да је сваки од преко 7.000 војника моделован према стварној особи јер нису пронађена два иста уха.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала