Русија регистровала вакцину против ковида „Спутњик лајт“

© Фото : Пресс-служба НИИ эпидемиологии и микробиологии им. Н.Ф. Гамалеи / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "Спутњик лајт"
Вакцина против ковида Спутњик лајт - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Министарство здравља Русије издало је потврду о регистрацији вакцине против вируса корона „Спутњик лајт“, наводи се на сајту државног регистра лекова.
„Векторска вакцина ‘Спутњик лајт за превенцију коронавирусне инфекције изазване вирусом САРС-ЦоВ-2. Датум регистрације: 29.3.2021“, наводи се у саопштењу регистра.

Према речима директора Руског фонда за директне инвестиције Кирила Дмитријева, „Спутњик лајт“ је углавном усредсређен на страно тржиште, где постоје јака епидемијска жаришта, док ће у Русији водећи препарат из исте линије остати „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Директор Центра „Гамалеја“, који производи ову вакцину, Александар Гинцбург, изјавио је да употреба „лајт“ верзије у овим земљама омогућава да се обори врхунац инциденце и смањи притисак на локално здравство. Имунитет после вакцинације „Спутњиком лајт“ трајаће највероватније три до четири месеца, а његова ефикасност биће око 85 одсто, додао је научник.

Шема подразумева само једну инјекцију (прва компонента „Спутњика Ве“) и краћи период стварања антитела. При томе, чак и ако се вакцинисана особа зарази вирусом корона, не прети јој тежи облик ковида, јер се патоген неће спустити у плућа. Да би се продужила заштита, може се примити друга компонента након три месеца.

Руски министар здравља Михаил Мурашко изјавио је 22. марта да су завршена клиничка испитивања „Спутњика лајт“.

„Спутњик лајт“ представља прву компоненту вакцине „Спутњик Ве“ и према речима директора Центра „Гамалеја“ Алексадра Гинцбурга, вакцина ће пружити заштиту у трајању од четири или пет месеци и смањиће могућност да особа оболи од тешког облика короне.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала