Руски научник упозорио на опасност ширења ковида 19 међу домаћим животињама

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаМачка
Мачка - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Када човечанство буде заштићено од вируса корона уз помоћ вакцина, инфекција ће се проширити на домаће животиње, изјавио је директор центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург.
„Вирус корона још није реализовао свој патогени потенцијал. Следећа фаза је заражавање домаћих животиња. И када током године заштитимо човечанство добрим вакцинама, домаће животиње ће до тада бити заражене“ рекао је Гинцбург у интервјуу за лист „Известија“.

Према његовим речима, жаришта узрочника инфекције ће непрестано окруживати човека, притом ће истовремено еволуирати.

„Морамо бити спремни за дуг суживот са овим патогеном“, додао је он.

С тим у вези, подсетимо да ће Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор (Роселхознадзор) крајем априла представити вакцину против патогена ковида 19 за животиње. Вакцина „Карнивак-Ков“, коју је развио Роселхознадзор, намењена је превенцији коронавирусне инфекције код крзнених животиња, паса и мачака.

Директор „Гамалеја“ је за лист објаснио и да је вирус корона врло осетљив на статус хуманог интерферона и истакао да људи са великим бројем интерферона (молекули антивирусних протеина) у телу могу да не добију ту инфекцију.

По његовом мишљењу, сам интерферон није користан за превенцију вируса корона, већ његов индуктор, јер се сам интерферон врло лако разграђује и токсичан је.

„Ово је изузетно моћан препарат који делује локално. Ако се примени, може да почне да опада коса, као у хемотерапији. Потребно је увести индуктор интерферона. То је кагоцел, полиоксидонијум. Ја их узимам два до три пута годишње“, објаснио је научник.

Да су на самом почетку пандемије Руси примењивали индукторе интерферона, можда би број оболелих био 20-30 одсто мањи, сматра научник.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала