Однос Русије и ЕУ - Москва је спремна: О чему су све причали Путин, Меркелова и Макрон

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Пути разговарао је са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном. Разговор лидера три државе одржан је у формату видео-конференције, саопштила је прес-служба Кремља.

Тема разговора, између осталог, била је ситуација на истоку Украјине. Лидери су потврдили да Мински пакет мера из 2015. године, као основа за решавање сукоба у тој земљи, нема алтернативу.

„Председник Русије указао је на важност да украјинске власти испуне све договоре који су раније постигнути на највишем нивоу, пре свега о успостављању директног дијалога са Доњецком и Луганском, и решавању правних аспеката специјалног статуса Донбаса“, истиче се.

Поред тога, руски лидер је у разговору са Меркеловом и Макроном изразио озбиљну забринутост због ескалације сукоба у Донбасу од стране Кијева и практично одустајање од режима прекида ватре.

Путин, Меркелова и Макрон разговарали су и о ситуацији у Белорусији.

„Током разговора о ситуацији у Белорусији Владимир Путин је указао на недопустивост мешања споља у унутрашња питања суверене државе“, саопштава Кремљ.

Такође се наводи да је председник Русије током разговора Меркеловој и Макрону пружио одговарајућа разјашњења објективних околности у случају Алексеја Наваљног.

Поред тога, тема разговора је био и однос Русије и ЕУ.

„Руска страна је поново саопштила да је спремна за обнављање нормалне деполитизоване сарадње са ЕУ, уколико за то буде постојао интерес друге стране“, јавља Кремљ.

Посебна пажња посвећена је задатку удруживања напора у борби против пандемије вируса корона, истиче се у саопштењу Кремља.

„У том контексту лидери су се усредсредили на мере за спречавање даљег ширења болести. Разговарао је, између осталог, о перспективама регистрације руске вакцине 'Спутњик Ве' (Sputnik V) у Европској унији, као и могућим испорукама и заједничкој производњи те вакцине у земљама ЕУ“, прецизирано је у саопштењу.

Путин, Меркелова и Макрон разговарали су и о Либији, Сирији и иранском нуклеарном програму.

„У суштини, разговор је протекао у пословној и отвореној атмосфери, договорено је да се настави заједнички рад на свим актуелним темама“, закључује се у саопштењу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала