Црна Гора не мења став ни по питању амбасадора Србије, нити Косова

© Sputnik / Александар МилачићЗаставе Црне Горе
Заставе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Пратите нас
Црногорски министар спољних послова Ђорђе Радуловић поновио је да Влада не може да повуче одлуку о протеривању амбасадора Србије Владимира Божовића, јер би то, како је образложио, представљало кршење конвенција. Навео је и да Подгорица неће покренути поступак за повлачење признања једнострано проглашене независности Косова.

Радуловић је то изјавио одговарајући на питање Јола Вучуровића (ДФ) који је оценио да Божовића није протерала Црна Гора, већ монтенегрински екстремизам.

Шеф црногорске дипломатије сматра да је у вези са тим проблемом „ова Влада кривац без кривице“, додајући да одлуке попут оне око Божовића никад нису пожељне и да не приличе добросуседским односима.

„Имајући у виду да смо у кући закона, ја не могу да очекујем ни од кога да тражи од ове владе да крши законе, а конвенције су такође нека врста закона“, навео је Радуловић.

Он је навео да је сигуран да Србија може да пошаље новог амбасадора који ће радити на приближавању две земље.

„Ако је одлука Србије да Божовић остане амбасадор, ми то поштујемо, али се мора покренути процедура агремана. Поновно тражење агремана било би преседан у дипломатској пракси, па би требало у духу блискости и пријатељства радити да нађемо решење како би без хипотеке прошлости унапредили односе“, истакао је Радуловић.

Радуловић је, такође, рекао да Влада неће покренути поступак за повлачење признања Косова, пренео је портал РТЦГ.

То значи, како је додао, да ће се билатерални односи одвијати сходно досадашњој динамици.

У Београду је недавно боравила министарка здравља Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић, што је била прва посета неког званичника из ове земље од почетка кризе у односима после протеривања нашег амбасадора. Црногорска министарка је том приликом говорила за Спутњик:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала