Француски медији: Руска вакцина поделила ЕУ

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаТерет са руском вакцином против вируса корона "Спутњик Ве" (Sputnik V)
Терет са руском вакцином против вируса корона Спутњик Ве  (Sputnik V)  - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Пратите нас
Питање куповине и производње руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) створило је велике разлике у ставовима европских земаља и својеврстан раскол, пише француски лист „Монд“.

Према подацима листа, Европска комисија ће ускоро кренути у преговоре са произвођачем вакцине, Руским фондом за директне инвестиције. За то се залаже неколико европских политичара из Немачке, посебно они из источне Немачке, владе неких италијанских региона и Аустрија.

Француски министар спољних послова Жан-Ив Ле Дријан је критиковао руску вакцину. По његовом мишљењу, лек је више средство руске пропаганде него метода медицинске помоћи. Европски комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон такође није подржао руску вакцину, он сматра да су приоритетни лекови већ одобрени у Европској унији.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Захарова поводом намере Беча да купи „Спутњик Ве“: Пада у воду мит о агресивној Русији

Раније током данашњег дана је објављено, да Аустрија жели да купи милион доза вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) од Русије, о чему је обавестио аустријски канцелар Себастијан Курц. „Монд“ указује да је Курц изразио спремност да започне преговоре о производњи руске вакцине у Аустрији, али његове колеге желе да сачекају одобрење ЕУ.

Аустријски канцелар је 17. марта позвао Европску агенцију за лекове (ЕМА) да по хитном поступку региструје вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V) на тржишту ЕУ. Он је додао да је спреман да користи вакцину у земљи, под условом да је безбедна.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је недавно да је неопходно искористити руску вакцину против вируса корона у Европској унији, а уколико ЕУ не буде донела одлуку да је купи, Немачка ће то урадити самостално.

Вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Вакцина је регистрована у скоро 60 земаља са укупном популацијом од преко 1,5 милијарди људи. Ефикасност препарата је 91,6 одсто, што је потврђено у часопису „Лансет“, једном од најстаријих и најцењенијих медицинских часописа на свету. Вакцина је изграђена на доказаној и добро проученој платформи хуманих аденовирусних вектора и користи два различита вектора за две дозе током вакцинације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала